Annons
Nyheter

Utpressningsbrev hotar med sprängattentat

Ett stort antal brev har skickats till hem runtom i landet med hot om att utsättas för sprängattentat, om man inte betalar 30 000 kronor inom en vecka, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Brott • Publicerad 4 februari 2023
Bild från polisinsats efter en explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Årsta i södra Stockholm i januari i år. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– Det handlar om väldigt många brev – och det är helt vanliga personer som får dem, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till SVT.

Hotbreven kommer i samband med den våldsvåg som drabbat Stockholm där en mängd explosioner har inträffat i trapphus de senaste veckorna.

Annons

"Grabbarna står på kö hos oss för att få fler uppdrag såsom att närsomhelst på dygnet (...) kasta in eller eller flera handgranater genom fönster", står det bland annat i brevet.

– Personer som ägnar sig åt utpressning, bedrägeri och likartad brottslighet fångar ofta upp aktuella samhällsfenomen och försöker utnyttja allmänhetens oro för att drabbas för brott, säger Wikdahl.

Polisen misstänker att det rör sig om massutskick från kriminella och de som drabbas uppmanas att inte betala.

SVT har talat med en kvinna som fått ta emot hotbrev.

– Det känns overkligt. Men man är rädd, konstant, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons