Annons
Nyheter

Utredare efter polisskott: "Mannen var farlig"

När en psykiskt sjuk man skulle föras till psykakuten i Växjö slutade det med att han blev skjuten av polis.
Ingripandet har fått kritik – men utredaren av händelsen ger än så länge polisen rätt.
Brott • Publicerad 19 januari 2021
Läkare ska ha bedömt att mannen kan vara farlig för både sig själv och andra om han inte tar sin medicin, enligt SVT. Arkivbild.
Läkare ska ha bedömt att mannen kan vara farlig för både sig själv och andra om han inte tar sin medicin, enligt SVT. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Så här långt ser det ut som att det är svårt att klandra polisernas agerande, säger Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren till SVT Nyheter Småland.

Sex polisbilar dök upp och utanför bostaden ställde sig poliser i kravallutrustning, enligt mannens föräldrar som berättat att deras son inte är farlig, utan är psykiskt sjuk och behöver hjälp.

Annons

Läkare ska dock flera gånger ha bedömt att mannen kan vara farlig för både sig själv och andra om han inte tar sin medicin, rapporterar SVT. Enligt den pågående utredningen kände poliserna troligtvis också till detta när de ryckte ut. Polisen har uppgett att de fått larm om en man som var utåtagerande och slog sönder saker.

Enligt mannens föräldrar får deras son sedan många år vård för sin psykiska sjukdom. I början av veckan började han må sämre och när föräldrarna bad om hjälp att få honom till psykakuten blev de förvånade över det stora polisuppbåd som kom, har de tidigare berättat för Smålandsposten.

Med sig hade polisen så kallade förstärkningsvapen. Enligt Anders Jakobsson, överåklagare för Särskilda åklagarkammaren och ansvarig för den pågående utredningen av händelsen, tyder det på att man fått uppgift om att mannen var farlig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons