Annons
Nyheter

Utredning föreslår nya hyressättningslagar

Flera svenska städer tar inte hänsyn till läge vid hyressättning, enligt en ny utredning av Hyreskommissionen.
Nu föreslås en rad lagändringar, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 6 juli 2021
Hyreskommissionen föreslår rimligare hyror för äldre hyresrätter i attraktiva lägen. Arkivbild.
Hyreskommissionen föreslår rimligare hyror för äldre hyresrätter i attraktiva lägen. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Förslaget om "fri hyressättning i nyproduktion" fick oppositionen att fälla regeringen och är således orsaken till den rådande regeringskrisen.

Samtidigt presenteras ännu en hyresutredning. Den tittar på hur äldre hyresrätter ska få en annan prissättning i framtiden.

Annons

Nästan alla hyreshus byggda före 2006 berörs av utredningen, som analyserat hyressättningen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Norrköping, Umeå och Växjö.

"Betydligt mer"

Flera av dessa städer får backning vad gäller att systematiskt beakta läge som en kvalitetsfaktor vid hyresförhandlingar.

– Folk är beredda att betala betydligt mer i hyra i attraktiva bostadsområden, säger utredaren Sophia Mattsson-Linnala till SvD.

Utredningen rekommenderar därför en rad lagändringar. Ett av förslagen är att hyresnämnderna tydligt ska ta hänsyn till faktorer som läge och stadsdel – och annat som hyresgäster kan antas sätta stort värde på.

Vidare föreslås en ny "ventil" för att nämnderna ska kunna bortse från jämförelseobjektens hyror om kvalitet och läge inte beaktas på ett godtagbart sätt.

Därtill vill utredningen införa en fördjupad offentlig hyresstatistik som kan användas vid förhandlingar.

Ovisst läge

Då det i dag saknas en sådan framkommer det inte hur många hyresfastigheter som enligt kommissionen har felaktiga bruksvärdeshyror.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.

– Men just nu hänger ju allt i luften på grund av regeringskrisen. Morgan Johansson (S) som tog emot utredningen vet ju inte om han sitter kvar som justitieminister, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Fakta: Bruksvärdesfaktorer

Vid uthyrning av bostäder bestäms hyran i en enskild lägenhet inom ramen för det så kallade bruksvärdessystemet.

Hyressättningen inom detta system baseras på ett antal bruksvärdesfaktorer, som exempelvis fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheter och gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar.

Även läge, så som tillgång till kollektivtrafik och avstånd till centrum, är en bruksvärdesfaktor. Baserat på dessa faktorer ska likvärdiga lägenheter ha lika hyra.

Källa: Fastighetsägarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons