Annons
Nyheter

Ny jävsanklagelse mot Löfving

Internutredningen om härvan kring polischeferna Linda Staaf och Mats Löfving är klar, rapporterar Svenska Dagbladet.
Dessutom utreds Löfving för ytterligare ett fall av misstänkt jäv, skriver Polistidningen.
Brott • Publicerad 15 februari 2023
Linda Staaf, tidigare chef för underrättsenheten vid nationella operativa avdelningen (Noa) och Mats Löfving, dåvarande Noa-chef (mitten), under en pressträff 2019.
Linda Staaf, tidigare chef för underrättsenheten vid nationella operativa avdelningen (Noa) och Mats Löfving, dåvarande Noa-chef (mitten), under en pressträff 2019.Foto: Janerik Henriksson/TT

Rikspolischef Anders Thornberg tillsatte i december en utredning för att göra en "fullständig genomlysning" av myndighetens agerande i samband med den uppmärksammade härvan i landets högsta polisledning.

Till SvD säger den särskilda utredaren Runar Viksten att han är klar med sin bedömning. Slutsatserna kommer han att presentera vid en presskonferens den 22 februari.

Annons

– En del kommer bli förvånade, säger Viksten till tidningen.

I centrum för härvan står Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa), och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Löfving polisanmäld

Expressen avslöjade i december att Mats Löfving polisanmälts för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Linda Staaf, som han uppgetts ha haft en relation med.

Anmälningarna gjordes av andra personer inom polisen efter samtal med Linda Staaf, men lades snabbt ned. Staaf har själv nekat till att hon utsatts för brott och beskrivit relationen med Löfving som "privat men ytlig".

Efter avslöjandet om polisanmälningarna inledde åklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren en förundersökning om grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015, vilket Mats Löfving i sin dåvarande roll som Noa-chef ansvarade för.

"Återstår förhör"

Den 1 februari meddelades att Löfving delgivits misstanke om brott. Det gäller dels grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf, dels ett senare beslut att tilldela henne ett tjänstevapen. Det går enligt Bengt Åsbäck inte att ge någon prognos för när utredningen kan vara klar.

"Det återstår förhör och analyser av digitalt material samtidigt som inkommande tipsuppgifter bearbetas efterhand", säger han i ett pressmeddelande.

Mats Löfving har tills vidare fått andra arbetsuppgifter. Linda Staaf, som skulle ha tillträtt en ny tjänst på justitiedepartementet i januari, har blivit kvar på Noa.

Arbetsrättslig utredning

Det pågår även en arbetsrättslig utredning mot Löfving, skriver Polistidningen.

Det ska röra sig om uppgifter om att han medan han var ordförande för myndighetens nationella skyddskommitté hade en relation med en facklig företrädare som var ledamot i kommittén.

I början av februari i år hölls ett arbetsrättsligt samtal med Löfving. Polismyndigheten har ännu inte fattat beslut om utredningen ska drivas vidare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons