Annons
Nyheter

Utredning: Se över sekretessen mellan myndigheter

Myndigheterna bör få kunna dela mer känslig information för att komma åt kriminalitet i arbetslivet, föreslår en utredning.
Arbete/Brott • Publicerad 11 januari 2021
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tar emot utredning om kriminalitet i arbetslivet. Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tar emot utredning om kriminalitet i arbetslivet. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regeringen bör skyndsamt tillsätta en utredning som ser över regelverket, föreslår Mikael Sjöberg som haft regeringens uppdrag att göra en slags förstudie av hur effektivt myndigheterna sköter jakten på olagligheter på arbetsplatserna.

Sjöberg, tidigare chef för Arbetsförmedlingen, och hans utredningsteam har hittat över 130 olika typer av uppgifter som myndigheterna skulle ha behov av att kunna dela mellan varandra för att effektivare hitta olagligheter på arbetsplatserna, som bidragsbrott, illegal arbetskraft och farliga arbetsmiljöer som exempel.

Annons

På måndagen tog arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) mot Sjöbergs förslag. Men hon vill inte säga om regeringen tänker lyssna på Mikael Sjöbergs uppmaning. Det är en avvägning mellan integritet och en effektivare jakt på brottslingar som måste göras, enligt henne.

– Om det finns hinder ska regeringen försöka undanröja dem, säger hon och tillägger att regeringen nu ska analysera Sjöbergs förstudie.

Under åren 2018 till 2020 har åtta myndigheter, bland annat Skatteverket, Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket och Migrationsverket, genomfört cirka 4 000 gemensamma kontroller av arbetsplatser. Drygt ett av tio kontrollerade företag tvingades att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittats, enligt regeringen som ger myndigheterna i uppdrag att trappa upp jakten på fusk och brottslighet i arbetslivet under 2021. Bland annat ska kontroller bli fler, enligt Eva Nordmark.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons