Annons
Nyheter

Utredning: Fanns flera brister på Furuvik

Det fanns betydande brister både i låsrutinerna och det systematiska säkerhetsarbetet på Furuvik när schimpanserna tog sig ut ur sitt hägn.
Det konstaterar revisionsfirman EY i en rapport, skriver Furuvik i ett pressmeddelande.
Brott • Publicerad 14 april 2023
Furuviksparken hade brister i sitt systematiska säkerhetsarbete när fem schimpanser rymde från sitt hägn, konstaterar revisionsfirman EY. Arkivbild.
Furuviksparken hade brister i sitt systematiska säkerhetsarbete när fem schimpanser rymde från sitt hägn, konstaterar revisionsfirman EY. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den externa utredningen, som revisionsfirman EY gjort på uppdrag av Furuviksparken, bekräftar att det fanns "väsentliga brister i låsrutinen" som ledde till att schimpanserna kunde ta sig ut ur sitt hägn.

När det gäller säkerhetsarbetet konstaterar EY att det fanns systematiska brister i bland annat kontrollmiljön och när det gäller riskreducerande åtgärder, riskbedömningar samt uppföljning och tillsyn.

"Strävar efter att bli bättre"

Annons

Enligt Furuviksparken har flera åtgärder redan vidtagits, bland annat har man infört en ny låsrutin och handtag på fönster har tagits bort för att öka säkerheten i schimpanshuset.

Parken kommer enligt pressmeddelandet att genomföra samtliga rekommendationer som EY:s utredning föreslår.

"Vi kommer alltid sträva efter att bli bättre och det finns fortfarande förbättringsåtgärder kvar att göra, vilket den här utredningen visar", säger Sandra Wilke, vd på Furuvik, i pressmeddelandet.

Bröt mot lagen

Det var den 14 december förra året som fem schimpanser rymde från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. Djurparkens egen redogörelse har visat att en öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma.

För två dagar sedan kom även länsstyrelsens utredning av händelsen, som visade att Furuviksparken bröt mot lagen när aporna som rymt sköts utan att man först ansökt om dispens för den avlivningsmetoden hos Jordbruksverket. I övrigt uppfyllde parken sitt handlingsansvar som djurhållare vid schimpansrymningen, enligt länsstyrelsen.

Fakta: Åtgärder som rekommenderas

Revisionsfirman EY rekommenderar att Furuviksparken bland annat:

– Etablerar en tydlig hierarki rörande policyer, riktlinjer och instruktioner, samt utvecklar arbetssätt för hantering av styrdokument och rutiner.

– Dokumenterar den aktuella låsrutinen till schimpansernas hägn skriftligen.

– Säkerställer att nivån på den fysiska säkerheten och andra säkerhets- och beredskapsåtgärder överensstämmer med bedömd risknivå.

– Säkerställer att djuravdelningen och anläggningen har tillräcklig finansiering för de säkerhetshöjande åtgärderna.

– Kartlägger tillämpligt externt regelverk, inklusive lagar och föreskrifter, som verksamheten omfattas av för att säkerställa att rutiner och förfaranden överensstämmer med dessa.

– Säkerställer regelbunden uppföljning av säkerhetsplanen.

– Parkens ledning regelbundet kommunicerar sin synen på säkerhet och krisberedskap i syfte att skapa medvetenhet om ledningens prioriteringar.

Källa: EY

Fakta: Schimpansrymningen på Furuvik

Onsdagen den 14 december 2022 fick polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Senare samma dag meddelade polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen rådde stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget.

Under fredagen och lördagen bekräftade djurparken att fyra schimpanser var ihjälskjutna, Linda, Torsten, Santino och Manda. Apan Selma var lindrigt skadad. I hägnet fanns även schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe, oskadda men påverkade av kylan.

Händelsen anmäldes till polisen och till Arbetsmiljöverket. Polisen har lagt ned utredningen om arbetsmiljöbrott. Även Arbetsmiljöverket har meddelat att de inte kunnat se några brister hos djurparken kopplade till händelsen.

Länsstyrelsen i Gävleborg har konstaterat att avlivningsmetoden är ett lagbrott. I övrigt uppfyllde Furuvik sitt ansvar som djurhållare, enligt länsstyrelsen.

På fredagen kom den externa utredningen från revisionsfirman EY. Den kommer bland annat fram till att Furuvik hade brister i sitt systematiska säkerhetsarbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons