Annons
Nyheter

Utsatta har hört av sig om filmade våldtäkter

Filmer i mannens mobil visade hur han förgriper sig på olika kvinnor. Flera av kvinnorna har kontaktat polisen efter uppmaningar att höra av sig – men fortfarande är några av mannens offer oidentifierade.
Brott • Publicerad 15 januari 2021
Mannen sitter häktad misstänkt för elva våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp.
Mannen sitter häktad misstänkt för elva våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp.Foto: Noella Johansson/TT

Under torsdagen begärdes en 33-årig man från Stockholm omhäktad, misstänkt för totalt elva våldtäkter, varav en grov, och två fall av sexuellt övergrepp. Gärningarna har ägt rum mellan 2018 och 2020, och i de allra flesta fall på Södermalm, men också i Söderort och i Norrtälje.

Övergreppen uppdagades när polisen tömde mannens mobiltelefon, eftersom han misstänktes för narkotikabrott. I mobilen hittades ett antal filmer som visade hur han förgrep sig på ett antal kvinnor, en del av dem tycktes sova eller vara medvetslösa.

Hittat kvinnor

Annons

– Det är bland annat de övergreppen som han är häktad för just nu. Sedan finns det också andra personer som har anmält våldtäkt till polisen, så det finns andra tillfällen också bland de här 13 brotten, säger åklagaren och förundersökningsledaren Helena Nordstrand.

Polisen gick i slutet av november ut och bad kvinnor som kan ha utsatts för övergreppen att höra av sig.

Och enligt Helena Nordstrand så har detta gett resultat:

– Vi har hittat några av de här kvinnorna, men söker också fortfarande några som alltjämt är okända. Det som vi sagt tidigare gäller fortfarande, att har man några uppgifter att lämna i utredningen eller har träffat på den här personen då vill vi att man kontaktar polisen, säger hon.

Kan växa

Hon vill inte gå in på några detaljer kring exempelvis den misstänkta mannens tillvägagångssätt. Utredningen går vidare, bland annat väntar utredarna på analyssvar från Nationellt forensiskt centrum. Utredningen kan komma att växa, enligt åklagaren:

– Det kan inte uteslutas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons