Annons

Utsattheten bland handlare allt större

Utsattheten bland de som arbetar i butik ökar. Närmare fyra av tio handlare uppger att de drabbats av stölder eller snatteri, visar Svensk Handels trygghetsbarometer för fjärde kvartalet.
Brott • Publicerad 2 januari 2020
Livsmedelsbutiker är särskilt utsatta för brott, enligt Svensk Handel. Arkivbild.
Livsmedelsbutiker är särskilt utsatta för brott, enligt Svensk Handel. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

38 procent av handlarna uppger att de drabbats av stöld eller snatteri den senaste veckan i undersökningen som skickades ut i början av december. Det kan jämföras med 27 procent för tredje kvartalet.

Trygghetsbarometern har genomförts sedan 2018 och mäter hur många butiker som varit utsatta för stöld, inbrott, hot eller våld den senaste tiden. Enligt säkerhetschefen Per Geijer är det dock svårt att dra några större slutsatser när det gäller kvartalsmätningar.

Annons

– Men vi ser över tid, med viss försiktighet, att vi har en stadigt uppåtgående trend, säger han.

Nio procent av butikerna uppger att de drabbats av hot eller våld i samband med stöld den senaste månaden. 21 procent svarar att de har varit utsatta för hot eller våld vid andra tillfällen än vid stöld.

Livsmedelsbutiker är främst utsatta för brott, visar mätningar från Svensk Handel.

– Dagligvaruhandeln sticker ut som den hårdast drabbade, säger Per Geijer.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons