Annons
Nyheter

Uttalade sig homofobiskt – får sparken

Japans premiärminister Fumio Kishida sparkar en av sina nära medarbetare efter ett homofobiskt uttalande.
Frågan kring hbtqi-personers rättigheter fortsätter bubbla i Japan – det enda landet bland stormakterna i G7 som inte erkänner samkönade partnerskap.
Japan • Publicerad 4 februari 2023
Japans premiärminister Fumio Kishida sparkar en av sina medarbetare. Arkivbild.
Japans premiärminister Fumio Kishida sparkar en av sina medarbetare. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Premiärministerns medarbetare Masayoshi Arai sade på fredagen att han "inte ens vill titta på samkönade par", rapporterar public service-bolaget NHK.

Masayoshi Arai ska även ha sagt till reportrar att han inte "skulle gilla att bo granne med ett samkönat par" och att människor kommer att överge Japan "om man tillåter samkönade äktenskap."

Får kliva av

Annons

Ämnet är högaktuellt och uttalandet fick direkt konsekvenser – Fumio Kishida meddelade på lördagen att Masayoshi Arai får kicken. Premiärministern kallar uttalandet för "upprörande" och säger att det inte är förenligt med det inkluderande samhälle som man strävar efter.

Arai har efter intervjun bett om ursäkt och uppgett att hans uttalande inte var lämpligt, även om det bara var personliga åsikter.

Frågan kring samkönade äktenskap har tagit fart efter att en domstol i norra Sapporo häromåret slog fast att landets underlåtenhet kring samkönade äktenskap strider mot grundlagen. Premiärminister Kishida talade i parlamentet i veckan, och sade själv då att samkönade äktenskap skulle "förändra samhället" och att politikerna behöver vara "extremt försiktiga när man överväger den här frågan".

Kort efter att Kishida tillträtt 2021 sade han även att han ännu inte kunde acceptera samkönade äktenskap.

Politisk turbulens

Japan är alltså enda land i G7 som inte erkänner partnerskap mellan personer av samma kön, och i grundlagen står bland annat att "äktenskap endast ska ingås mellan vardera kön med ömsesidigt samtycke".

Kishidas regering är sedan tidigare stukad av politisk turbulens.

Fyra ministrar har under de senaste tre månaderna klivit av efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter samt efter kontroversen kring Moonrörelsen (Enighetskyrkan). Det har kommit fram att konservativa Liberaldemokratiska partiet, som Kishida är ledare för, har kopplingar till kyrkan eller relaterade organisationer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons