GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vaccinationsprotester i Slovakien

Slovakien • Publicerad 23 juli 2021
En man vaccineras i Slovakiens huvudstad Bratislava, där protester utbrutit mot landets coronarestriktioner. Arkivbild
En man vaccineras i Slovakiens huvudstad Bratislava, där protester utbrutit mot landets coronarestriktioner. Arkivbild
Foto: Dano Veselský/AP/TT

Kravallpolis sköt tårgas mot en folksamling med hundratals demonstranter som blockerade entrén till Slovakiens parlament på fredagen. Demonstranterna - upprörda över landets coronarestriktioner - pepprade parlamentet med ägg.

"Stoppa coronafascismen" stod det på plakat som demonstranter bar på, medan höga rop om "förräderi" hördes, rapporterar Reuters.

Draperade i landets flagga hade några av demonstranterna placerat sig uppe på höjden där parlamentet i huvudstaden Bratislava ligger.

Orsaken till protesterna är ett lagförslag enligt vilket det föreslås bli lättare för vaccinerade att vistas i offentliga miljöer och delta i evenemang.

Myndigheterna kämpar med att få folk att vaccinera sig, men hittills har endast 34,9 procent av invånarna blivit fullvaccinerade, visar siffror från Johns Hopkins-universitetet.

En del oppositionspartier har varit uttalat negativa mot vaccinering, och den före detta premiärministern Robert Fico har sagt att han inte tänker vaccinera sig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.