Annons
Nyheter

Vaccinexpert: Flockimmuniteten närmar sig

Dag för dag, procent för procent ökar andelen vaccinerade i Sverige. I september–oktober kan tillräckligt många vara immuna för att flockimmunitet ska uppnås och stora smittoutbrott förhindras, bedömer vaccinforskaren Matti Sällberg.
Vaccin • Publicerad 13 juli 2021
Andel vaccinerade 18 år och äldre per åldersgrupp (vecka 26) Procent. En dos och färdigvaccinerade.
Andel vaccinerade 18 år och äldre per åldersgrupp (vecka 26) Procent. En dos och färdigvaccinerade.Foto: Anna-Lena Lindqvist
Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, bedömer att Sverige kan uppnå flockimmunitet när med 70 till 80 procent av befolkningen är fullvaccinerade. Håller vaccineringstakten i sig kan det uppnås i september-oktober. Arkivbild.
Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, bedömer att Sverige kan uppnå flockimmunitet när med 70 till 80 procent av befolkningen är fullvaccinerade. Håller vaccineringstakten i sig kan det uppnås i september-oktober. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att 44,6 procent av den svenska befolkningen fått två vaccindoser mot coronaviruset och att 69,5 procent fått en dos.

Men i åldersgrupperna som haft möjlighet att boka vaccinering en längre tid har betydligt fler hunnit ta den första sprutan. Bland 50–59-åringar är det 83 procent och bland 40–49-åringar 70 procent.

Annons

Bland de äldsta har mellan 80 och 90 procent fått två doser. Men även i gruppen 60–69 år är nu hela 80 procent fullvaccinerade.

Fortsätter vaccineringen i samma takt så bör mellan 70 och 80 procent vara immuna i september–oktober, enligt Matti Sällberg professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet. Då bedömer han att flockimmunitet kan uppnås.

– Då går förhoppningsvis smittspridningen ner och bibehålls på en låg nivå, säger han.

Smittspridning men inte död

Exempel från andra länder ger ledtrådar till hur smittspridningen kan utvecklas. Storbritannien har satsat på att glesa ut mellan dos ett och två för att kunna ge dos ett till fler. 70 procent har nu fått en dos och 50 procent har fått två. När de öppnat samhället har smittspridningen dock ökat kraftigt – men inte dödstalen. Smittan har också kunnat hållas borta från sjukhusen, enligt Sällberg. I Israel som också vaccinerat många syns en liknande utveckling, men med lägre antal smittade än i Storbritannien.

Mitt i den svenska högsommaren låg smittspridningen på mellan 200 och 400 konstaterade fall per dag förra veckan – från nästan 9 000 som högst i april.

Samtidigt såg kurvan likadan ut förra sommaren innan vaccineringen påbörjats.

– Blir det en fjärde våg i höst så kommer den förhoppningsvis inte att bli lika stor och drabba sjukvården om vi uppnått ett immunitetsläge på 70 till 80 procent, säger Matti Sällberg.

Han ser inget som tyder på att svenskarnas vaccinvilja skulle vika av.

Stabil vaccinvilja

– Det är tvärtom. Varje dos vi ger visar hur effektiv och säker vaccinationen är. Trots att vi genomfört den största vaccinkampanjen i historien har säkerheten varit fantastisk. Det har funnits biverkningar, men man har hittat dem och justerat hur man använder vaccinet, säger han.

Att fler och fler förstår att vaccinet är det enda som gör det möjligt att återgå till ett normalt liv tror han ökar viljan ytterligare.

Annons

Inte heller vaccintillgången ser ut att sätta käppar i hjulen. Leveranserna från Moderna och Pfizer är stabila, enligt Richard Bergström som är nationell vaccinsamordnare. Från augusti kommer Sverige att ha ett överskott av vaccindoser.

Samtidigt är det inte lika rak väg framåt i alla grupper. Folkhälsomyndigheten har konstaterat att utrikesfödda, lågutbildade och personer med låga inkomster vaccinerar sig i lägre utsträckning än andra. Informationsinsatser har satts in och andelen vaccinerade bland utrikesfödda har ökat, rapporterade Folkhälsomyndigheten för en dryg månad sedan den 10 juni.

Ingen piska

"Ju högre inkomst man har desto större chans är det att man är vaccinerad", sa statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Regeringens mål är att alla svenskar över 18 år ska ha erbjudits vaccin den 19 september – ett mål som skjutits fram flera gånger. Socialdepartementet ser inget behov av att som Frankrikes president Macron hota med restriktioner för personer som inte vaccinerar sig.

"Sverige har en mycket hög vaccinvilja och vi ser att den svenska modellen som bygger på frivillighet, transparens och tillit fungerar bra.", skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare i ett mejl.

Innan juli månad är slut bedömer Folkhälsomyndigheten att två tredjedelar av alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin.

Risk för restriktioner

TT: Storbritannien och Israel har vaccinerat många men trots det haft en kraftigt ökad smittspridning när de släppt restriktioner. Är du oroad för Sveriges del när restriktionerna lättas?

– De hävs under en period då vi har säsongens fördel, förra året kom smittspridningen igång sent på hösten. Om man lättar på restriktionerna nu kan en liten smittoökning inträffa, där tror jag att man kommer att vara lyhörd för att ta tillbaka restriktioner om det behövs, säger Matti Sällberg.

TT: Ska vi räkna med att få tillbaka restriktioner i höst?

– Når vi inte 70-80 procents vaccintäckning i höst och det kommer en fjärde våg och vi börjar packa ihop oss inomhus igen, då är det inte omöjligt att restriktioner behövs. Men nu när man lättar under den fördelaktiga delen av året och vaccinerar så många som möjligt kommer det förhoppningsvis att ge en flockimmunitet i september-oktober så att vi står väl rustade inför vintern, säger han.

Annons

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig andel som fått vaccindoser i början av texten,

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons