Annons
Nyheter

Grönt ljus för vaccinpass på krogen

Regeringen ger grönt ljus för att vaccinpass ska kunna användas även på restauranger och i affärer. Nu är det Folkhälsomyndigheten som får besluta om ett eventuellt krav.
Coronapandemin • Publicerad 5 januari 2022
Vaccinpass kan bli aktuellt att visa upp på fler ställen än i dag. Arkivbild.
Vaccinpass kan bli aktuellt att visa upp på fler ställen än i dag. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Regeringen har gett klartecken till Folkhälsomyndigheten att meddela föreskrifter om en bredare användning av vaccinpass. De verksamheter som omfattas är serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och viss långväga kollektivtrafik.

Beslutet togs på regeringssammanträdet under onsdagen.

Annons

"Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor", säger socialminister Lena Hallengren (S), enligt ett pressmeddelande.

Enligt förslaget är det upp till den som bedriver verksamheten i fråga som själv ska få välja om vaccinationsbevis ska få användas.

Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari kan införa föreskrifter om vaccinationsbevis. Enligt socialminister Lena Hallengren är regeringen angelägen om att myndigheten har alla verktyg som behövs.

– Regeringen är positiv till att vaccinbevis kan vara en smittskyddsåtgärd om man slipper andra restriktioner. Men bedömningen om det räcker eller om ytterligare åtgärder krävs är en fråga för myndigheten, säger Hallengren till DN.

Ministern får frågan om hon vill att Folkhälsomyndigheten ska använda sig av den möjligheten.

– Vi ser det som en positiv möjlighet om det kan göra att vi undviker andra restriktioner eller begränsningar som gör det svårare att bedriva eller organisera olika verksamheter, säger Hallengren till DN.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB håller gemensam pressträff klockan 14 i dag.

Fakta: Aktuella och möjliga åtgärder

Detta gäller sedan 23 december:

Sittande servering och en meters avstånd mellan sällskap på restauranger och nattklubbar

Minst tio kvadratmeter per person för mässor, butiker, kultur- och fritidsverksamheter (gäller ej fritidsverksamhet för barn)

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett vaccinbevis. Utan vaccinbevis gäller särskilda regler

Större samlingar med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis, plus krav på en meters avstånd och max åtta personer i varje sällskap

Mellan 23 december och 16 januari avråds från cuper, tävlingar och läger med deltagare som vanligtvis inte samlas

Allmänna råd om att arbeta hemifrån införs

Tak på max 50 personer i lokaler som används för privata sammankomster. Gäller från julafton

Enbart sittande resenärer på långväga buss- och tågresor. Gäller från julafton.

Ytterligare tänkbara åtgärder:

Vuxna bör begränsa sina nära kontakter

Delvis distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang samt fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga bör ställas in.

Vaccinbevis för fler verksamheter

Begränsade öppettider på serveringsställen

Besöksförbud inom omsorg

Källor: Regeringen och Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons