Annons

SMHI: Vattnet fortsätter stiga i Lagan

SMHI har utfärdat klass 3-varning för extrema flöden i Nissan och Lagan och vattnet hotar att stiga ännu mer.
I Halland har räddningstjänsten begärt nationelI hjälp och i Ljungby har elkraftverket förstärkts mot vattenmassorna.
Väder • Publicerad 23 februari 2020
Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred. Översvämningsrisken längs Nissan och Lagan är stor.
Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred. Översvämningsrisken längs Nissan och Lagan är stor.Foto: Johan Nilsson/TT
Mattias Johansson utanför företaget Silvandersson i Knäred.
Mattias Johansson utanför företaget Silvandersson i Knäred.Foto: Johan Nilsson/TT
Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred. Översvämningsrisken längs Nissan och Lagan är stor.
Lagan svämmar över sina breddar och byggnaderna står under vatten i Knäred. Översvämningsrisken längs Nissan och Lagan är stor.Foto: Johan Nilsson/TT

Att den högsta varningsklassen utfärdats för de båda vattendragen i Halland och västra delarna av Kronobergs län beror på ihärdigt regnande den senaste tiden. Och SMHI spår mer regn i området de kommande dagarna.

– När det gäller Nissan kommer det att kulminera inom några dagar innan det börjar sjunka igen. De här klass 3-flödena kommer förhoppningsvis inte att hålla i sig så länge, men det kommer ändå att stanna vid klass 2-varningar under nästa vecka, säger Richard Alpfjord Wylde, hydrolog på SMHI.

Annons

För Lagan är läget värre.

– När det gäller Lagan kommer det, som det ser ut nu, fortsätta att stiga under veckan, så det kommer att hålla sig vid klass 3-nivån ganska länge, förklarar Richard Alpfjord Wylde.

En klass 3-varning innebär enligt SMHI "extremt väder" som kan innebära "stor fara för allmänheten".

– Enligt våra kriterier är en klass 3-varning något som kan inträffa vart 50:e år, så det här är något mycket ovanligt. I Lagan har vi den högsta uppmätta nivån någonsin. Vi började inte mäta i det här området av Lagan förrän 1984, så det är inte jättelång tid men vi ligger mycket över den tidigare högsta nivån, konstaterar Richard Alpfjord Wylde.

Kraftverk säkras

I Halland har räddningstjänsten begärt nationell förstärkning.

– Vi har beställt barriärer av MSB, säger Johan Wallin, inre befäl på Räddningstjänsten i Halland, till Kvällsposten.

I Ljungby har elkraftverket drabbats av översvämning från Lagan. Väggar och fönster har under dagen förstärkts för att klara trycket av vattnet, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Ljungby energi har bedömt att man måste stärka upp konstruktionen för att trycket på väggen är så högt. Vi kommer att hjälpa dem med pumpkapacitet, säger räddningschef Carl Håkansson till SVT.

I Laholms kommun, där Lagan passerar, är läget värst i Knäred. Lagavägen i Knäred har stängts av på grund av vattnet.

– Det är där ser vi de flesta problemen i dag. Det tränger upp i dagvattenbrunnar och står vatten i källaren i bostadshus och industrier, säger brandingenjör Sofia Frindberg vid räddningstjänsten i Laholm.

Annons

Silvandersson, som tillverkar produkter för skadedjursbekämpning, ligger precis intill Lagan. Under söndagen pågick arbetet för fullt vid företaget med att bygga vallar mot Lagen.

– Det är väldigt mycket vatten. Jag har jobbat här i 24 år och aldrig varit om så här mycket vatten här nere, säger Mattias Johansson.

När vallarna är byggda ska de få låna pumpar från räddningstjänsten för att få undan vattnet.

Många varningar

Även en rad andra vattendrag i Väst- och Sydsverige omfattas av klass 2-varningar för höga flöden. Det gäller Säveån, Viskan, Ätran, Ronnebyn, Mörrumsån och Helge å.

Regnet, vattennivåerna och blåsten är också något som får konsekvenser för tågtrafiken i landets södra delar.

Trafikverket meddelar att trafiken på en rad sträckor ställs in under dagen. Bland annat väntas inga tåg rulla på banorna Uddevalla–Strömstad, Herrljunga–Borås samt Varberg–Borås.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons