Vågor som ger existentiell svindel
Kraftfulla vågor slår mot stranden i trailern på Konserthusets hemsida. Mattias Alexandrov Klum, välkänd naturfotograf, och Iris Alexandrov Klum konstnär, har fångat det kokande havet från ovan i det portugisiska surfparadiset Nazaré.
Den stora vågen och den lilla människan var också den inre bild som de utgick ifrån, berättar Iris Alexandrov Klum.
– Naturen är alltid så mycket större och har en kontinuitet som fortsätter långt bortom vår livstid.
Huskonstnärer
"Vågorna" är parets andra gemensamma verk under det femåriga uppdraget som huskonstnärer på Stockholms konserthus. Det tredje och sista, "Terra magna", ska handla om jorden och får urpremiär om ett år.
Produktionen – med såväl film som dialog – visas på en gigantisk duk samtidigt som Filharmonikerna ackompanjerar med musik av bland andra Andrea Tarrodi och Antonín Dvorák men också ett uruppförande komponerat av dirigenten David Björkman.
Vågen är livets energi, sammanfattar Mattias Alexandrov Klum som även han återkommer till den existentiella svindel som naturupplevelser kan ge.
– Där Iris och jag står och håller varandra i handen på en strand är vi en blinkning i tidens bergochdalbana. Den känslan tror jag många känner väldigt starkt när de befinner sig i naturen.
"Ofantlig press"
Mindre ljuvt är miljöförstöringen och klimatförändringarna.
– Att vi är 7,6 miljarder människor sätter en ofantlig press på vår värld, och ibland när vi diskuterar de här enorma globala utmaningarna är det som att vi ska vara rädda om planeten enbart för planetens skull. Men i själva verket handlar det mycket om att förstå att vi gör det för vår skull. För vad lämnar vi annars efter oss?
"Vågorna" framförs 11 och 13 april i Stockholms konserthus.