Annons
Nyheter

"Väldigt osäkert läge" i Västra Götaland

Antalet nya fall har minskat något den senaste veckan.
Men covid-19-pandemin har fortsatt ett hårt grepp om Västra Götalandsregionen.
Coronaviruset • Publicerad 13 januari 2021
Intensivvårdsavdelning för covid-19-smittade på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Intensivvårdsavdelning för covid-19-smittade på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, under onsdagens pressträff.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, under onsdagens pressträff.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På onsdagsförmiddagen vårdades 499 patienter med covid-19 på något av sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 79 personer behövde intensivvård.

Det syns visserligen en viss minskning i antalet nya fall, men situationen är fortfarande väldigt bekymmersam, enligt Thomas Wahlberg.

Annons

– Vi påverkas alla väldigt negativt av den här pandemin. Det är så oerhört många negativa konsekvenser och tragedier som vi har till följd av den, säger han vid en digital pressträff.

– Jag har sagt det många gånger men säger det igen. Vi måste var och en av oss fortsätta att följa råd, rekommendationer och föreskrifter. Det gäller gamla som unga, det finns inga undantag.

Färre fall

Under första veckan i januari minskade antalet nya fall i regionen med 17 procent jämfört med sista veckan i december. På grund av helgerna finns dock en eftersläpning i rapporteringen.

Enligt Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, är läget inom vården fortsatt väldigt ansträngt.

– Vi ligger på en väldigt hög nivå av inneliggande patienter, så även om ökningstakten avstannat är läget väldigt ansträngt, säger hon till TT.

– Sedan är vi lite oroliga för vad som händer nu när skolor med mera kört i gång. Så det är ett osäkert läge.

Vaccin enligt plan

Samtidigt fortsätter vaccinationerna inom regionen än så länge som planerat, enligt vaccinationssamordnaren Kristine Rygge.

– Vi är fortfarande huvudsakligen i fas 1. Men i dag påbörjas också fördelningen till kommunal och regional vårdpersonal, säger hon.

– I februari kan vi börja kalla patienter som är 70 plus och en del i de medicinska riskgrupperna.

Det kommer dock att dröja tills vaccinationerna får effekt på smittspridningen, poängterar Ann Söderström.

Annons

– Förhoppningsvis kommer det att märkas i dödssiffrorna när vi börjar ge andra dosen till våra äldre. Men innan det kommer att börja märkas på smittspridningen måste vi börja vaccinera allmänheten, och det är någon månad bort, säger hon.

Fakta: Covid-19 i Västra Götaland 2020

På onsdagen vårdades 499 patienter med covid-19 på sjukhus i Västra Götalandsregionen, varav 79 personer behövde intensivvård.

Regionen presenterade på onsdagen också en summering av hur det såg ut under fjolåret.

Från den 1 mars till den 31 december vårdades totalt 8 561 covidpatienter på sjukhus i Västra Götalandsregionen, varav 769 personer vårdades på en intensivvårdsavdelning (iva).

Medelåldern bland de sjukhusvårdade covid-patienterna var 68 år.

Jämfört med våren och sommaren (1 mars—31 augusti) gick medelvårdtiden på iva fram till årsskiftet ner från 13,6 till 7,0 dagar.

Vårdtiden totalt minskade samma period från i snitt 8,9 till 7,1 dagar.

Överlevnaden låg under båda perioder på 90 procent.

Källa: Västra Götalandsregionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons