Annons
Nyheter

Väldigt stor komet svänger snart förbi

Det var över tre miljoner år sedan den senast var på besök i grannskapet. En komet som kan vara den största som skådats är nu på väg från solsystemets utkanter och kommer att svänga förbi relativt nära solen och jorden.
Rymden • Publicerad 4 juli 2021
Kometen i oktober 2017, sedd genom ett teleskop vid ett rymdobservatorium i Chile.Foto: Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/P. Bernardinelli & G. Bernstein (UPenn)/DESI Legacy Imaging Surveys/handout via TT

Himlakroppen mäter uppskattningsvis 100 till 200 kilometer i diameter, vilket är omkring tio gånger större än de flesta andra kometer som upptäcks.

Dess formella namn är C/2014 UN271, men den benämns också som Bernardinelli-Bernstein efter astronomerna som upptäckte den.

Annons

Kometen är en isklump som sannolikt härstammar från det så kallade Oortmolnet, ett "moln" av kometer som omger vårt solsystem. Den rör sig i en avlång, elliptisk bana runt solen och befinner sig för närvarande något närmare den än Neptunus. I den här takten kommer den år 2031 att vara så nära som den kommer att komma.

Senast kometen passerade så nära jorden var för mer än tre miljoner år sedan, långt innan det fanns människor. Amatörspanare kan behöva ett hyfsat bra teleskop för att se den.

"Vi har förmånen att ha fått upptäcka den kanske största kometen vi någonsin sett – eller åtminstone en som är större än någon som har studerats på nära håll – och vi fick syn på den tidigt nog för att folk ska kunna se utvecklingen när den närmar sig och värms upp", säger Gary Bernstein, en av de två personer som hittade kometen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons