Annons
Nyheter

Våldsamma upplopp skakar Korsika

Korsika skakas av stora protester mot behandlingen av en fängslad nationalist. Över 60 personer skadades i bråk mellan demonstranter och poliser i helgen.
Frankrike • Publicerad 15 mars 2022
En demonstrant kastar sten mot polis i Korsikas huvudstad Bastia under söndagen.
En demonstrant kastar sten mot polis i Korsikas huvudstad Bastia under söndagen.Foto: Pascal Pochard-Casabianca/AFP/TT

Demonstrationer som övergick i sammandrabbningar och molotovcocktails som kastades mot polisen.

Protesterna mot att den livstidsdömde nationalisten Yvan Colonna misshandlats i fängelset urartade fort på Korsika i helgen. Minst 67 personer, varav 44 poliser, skadades under bråken.

Annons

Colonna, som av många ses som en hjälte som slåss för Korsikas självständigt från Frankrike, misshandlades så svårt av en medfånge den 2 mars att han hamnade i koma.

Demonstranterna menar att den franska staten bär skulden för misshandeln och på plakat under en demonstration, där mellan 7 000 och 12 000 personer deltog i söndags, kunde man bland annat läsa "Franska regeringen är mördare".

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin fördömer våldet och uppger att han ska åka till Korsika i veckan för att "öppna en dialog" med politiska ledare.

Enligt lokala tidningen Corse-Matin vill 35 procent av de tillfrågade att Korsika ska vara självständigt. 53 procent vill att Korsika ska vara delvis självständigt från Frankrike.

Yvan Colonna avtjänar ett livstidsstraff i södra Frankrike för ett mord på en korsikansk tjänsteman 1998.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons