Annons
Nyheter

Våldtogs i tre dagar – kvinnor måltavlor i Haiti

Kvinnorna betalar priset för Haitis brutala gängvåld.
Nadia var 19 år när en grupp män drog in henne i en bil, satte på henne en ögonbindel och kidnappade henne. Under tre dagar utsattes hon för misshandel och grova gruppvåldtäkter.
Haiti • Publicerad 14 februari 2023
En kvinna och hennes dotter springer förbi en avspärrning på en gata i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 26 januari.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT
En 36-årig kvinna som våldtogs av en grupp män efter att hennes man hade kidnappats och dödats i fjol.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT
Haitibor protesterar mot våldet norr om Port-au-Prince i oktober 2021. "Nej till kidnappningar, nej till våld mot kvinnor", står det på skylten.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Först flera månader senare insåg Nadia att hon var gravid. På en sekund dog drömmen om att studera och lyfta familjen ur fattigdom.

Protesterna mot Haitis regering har de senaste åren urartat i en mardrömslik spiral präglad av laglöshet, brutalt gängvåld, kollapsad sjukvård, skyhöga priser och en befolkning på flykt. Varannan haitier lider av akut brist på mat och distributionen av drickbart vatten har gått i stå.

Annons

Stora delar av landet kontrolleras av kriminella gäng som i jakt på makt plundrar butiker och hjälpsändningar, kidnappar och utpressar civila och i allt högre utsträckning förvandlar kvinnors kroppar till slagfält.

Måste förklara för dottern

Kvinnor som Nadia, som egentligen heter något annat, får leva med konsekvenserna.

– Det svåraste är att jag inte har något att ge henne, säger hon till nyhetsbyrån AP.

– Jag är rädd, för när hon blir gammal nog att fråga om sin pappa vet jag inte vad jag ska säga. Men jag måste förklara för henne att jag blev våldtagen.

Haiti har länge plågats av svåra kriser som avlöst varandra – naturkatastrofer, politiskt kaos, fattigdom och dödliga kolerautbrott. Mordet på president Jovanel Moïse 2021 innebar spiken i kistan för den fattiga karibiska nationen, som sedan dess kastats allt djupare in i misär.

Tioåringar våldtas

Rädslan för att falla offer för det sexuella våldet har satt skräck i huvudstaden Port-au-Prince. Om kvällarna ligger gatorna öde och om morgnarna tvekar föräldrar innan de skickar iväg barnen till skolan. Att lämna hemmets trygga vrå, om så bara för att handla mat eller gå till skolan, innebär en stor risk för framför allt Haitis flickor och kvinnor.

Helen La Lime, FN:s särskilda sändebud för Haiti, sade i januari att det sexuella våldet används för att "förstöra samhällsstrukturen" i de områden som kontrolleras av rivaliserande gäng. Enligt La Lime våldtar gängmedlemmar flickor och pojkar så unga som tio år.

Läkaren Jovania Michel arbetar på ett av få öppna sjukhus i Port-au-Princeområdet Cité Soleil, ofta dubbat som gängkrigets epicentrum. Här möter hon mödrar som våldtagits på gatorna efter att deras makar mördats och kvinnor som bor på gatan efter övergreppen.

– Sexuellt våld är ett sätt att paralysera och skrämma människor. Sekunden det sexuella våldet ökar slutar samhället att röra sig, människor går inte till jobbet eftersom de är rädda, säger hon till AP.

Ingen hjälp från polisen

En 36-årig kvinna som nyhetsbyrån talat med har bott på gatan sedan i juli, då en grupp beväpnade män dök upp på hennes tröskel och krävde pengar. När de inte fick några förde de bort hennes man. Hon hittade hans livlösa kropp i rännstenen nästa dag.

Annons

– Från ingenstans kom de här gangstrarna och fick mig att förlora allt, säger hon.

Kvinnan flydde hemmet och tog de tre barnen till släktingar. Själv sover hon i en park i huvudstaden. I december misshandlades och våldtogs hon av flera män. När hon försökte anmäla våldtäkten fick hon veta att polisen inte hanterar gängrelaterade brott.

Under 2022 dokumenterade FN 2 645 fall av sexuellt våld i Haiti. På grund av bristen på tillgång till de mest laglösa områdena, och det faktum att många offer inte anmäler, tros mörkertalet vara stort.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, med hundratusentals offer. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli 2021 förvärrades situationen ytterligare.

Bakgrund: Sexuellt våld i krig och konflikter

Sexuellt våld i konflikter är ett uråldrigt fenomen, men tros ha använts systematiskt först under andra världskriget. Antalet våldtagna kvinnor och barn har där beräknats till cirka två miljoner. Av dessa uppskattas runt 240 000 ha dött till följd av de skador de fick. Många våldtogs 70–80 gånger.

Under 1990-talet ökade forskningen på området i samband med konflikterna i före detta Jugoslavien samt folkmordet i Rwanda, där upp emot en halv miljon kvinnor och flickor beräknas ha våldtagits. 1998 definierades våldtäkt för första gången som ett "brott mot mänskligheten" av krigsdomstolarna för Rwanda och före detta Jugoslavien.

Först i FN:s resolution 1820 från 2008 erkänns våldtäkt som en krigsförbrytelse. Resolution 1960 från 2010 innehåller konkreta åtgärder för att bevaka och utkräva straffansvar för sexuellt våld i konflikter. Den senaste relevanta resolutionen, 2467 från 2019, stärker ytterligare målsättningen om ett förhållningssätt som lägger fokus på offret.

Källa: FN med flera

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons