1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Valprånet: Åklagaren yrkade på fängelse

Åklagaren yrkade på fängelse för den man från Sjöbo som misstänks för att ha varit med vid valprånet utanför Kristianstad. Han yrkade också på fällande dom för mannens partner som åtalats för medhjälp till grovt rån.

På tisdagen avslutades rättegången om rånet mot kenneln i Önnestad för fem månader sedan med slutpläderingar.

Kammaråklagare Christofer Ramkvist inledde med brottet i sig. Rånarna tog sig in till kennelägaren när hon var i hundstallet och misshandlade henne. Hon blödde, bands fast och fick silvertejp över ögonen. Det fanns en risk att hon skulle kvävas och inte hittas.

– Det är så mycket våld att det rör sig om ett grovt rån.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Enligt åklagaren planerades rånet under flera veckor. Stöld av valpar är ett väldigt udda brott och kräver mer planering än i andra fall, sa han.

Den sammantagna bevisningen visar, menade åklagaren, att de båda åtalade männen ska dömas för det grova rånet. På ett buntband som hittades i hundstallet efter rånet fanns 27-åringens dna.

– Han är en av rånarna och bör dömas till fängelse för att det är ett så allvarligt brott.

Åklagaren påstod vidare att den medåtalade 34-åringen, som första rättegångsdagen sa att han valde att vara tyst och inte svara på frågor under rättegången, har en dialekt som stämmer överens med en av rånarnas som kennelägaren hörde. Och han hjälpte till att sälja valparna efteråt. Även för 34-åringen yrkade åklagaren på fängelse.

Angående den 23-åriga kvinnan så var det hennes telefon som användes i Blocket-annonsen om valpförsäljning. Och natten innan rånet körde hon från Sjöbotrakten för att hjälpa sin sambo, 27-åringen, med bensin när denne fick stopp utanför Kristianstad.

Enligt åklagaren, som yrkade på fällande dom även för 23-åringen, förstod kvinnan att något var på gång mot kennelägarens valpar och att hon måste ha förstått att det fanns en risk att det skulle bli våldsamt i samband med stölden.

Kennelägaren kräver skadestånd. Hon angreps av flera rånare och blev misshandlad.

- Det har varit ett besinningslöst och onödigt våld, sa hennes advokat Peter Olofsson och framhöll även att kennelägaren lämnades åt sitt öde av rånarna.

– Gärningen var uppenbarligen planerad, de hade med sig röd färg, tillhygge och buntband.

Försvarsadvokat Rickard Fagerberg hävdade att det fanns ingen teknisk bevisning som knöt hans 34-årige klient till själva rånet.

- Det inte styrkt att han varit på platsen, hävdade advokaten.

34-åringen har erkänt att han befattat sig med stöldgodset, det vill säga valparna. Att han valt att vara tyst under rättegången var hans rättighet, sa försvarsadvokaten och yrkade att hans klient skulle släppas ur häkte.

Även 27-åringens försvarsadvokat Kristoffer Ståhl yrkade att åtalet om grovt rån skulle ogillas. Han kallade ärendet ”väldigt unikt”, och när det gällde 27-åringens dna-spår på ett buntband, så hamnade det där när 27-åringen och hans sambo köpte en hund på kenneln i Önnestad 14 december förra året.

– Vi vet inte vem som utförde rånet, sa advokat Kristoffer Ståhl.

Advokat Christina Davéus försvarade den 23-åriga kvinnan och hävdade att det inte var hennes klient som lade ut Blocket-annonsen utan kvinnans sambo, 27-åringen. Kvinnan har erkänt att hon hjälpt till att sälja en valp och ska, enligt Christina Davéus, dömas för ett häleri och ingenting annat.

Flera stulna valpar fanns i en kvinnas lägenhet i Hörby efter rånet. Hennes advokat Mats Pennander yrkade att åtalet mot henne skulle ogillas eftersom hon utnyttjats och inte befattat sig med valparna. En misstänkt, också en kvinna, har erkänt häleri efter att hon tagit hand om en stulen valp ett kort tag.

Efter rättegången hade tingsrätten enskild överläggning. På eftermiddagen lämnade rätten beskedet att 27-åringen ska stanna kvar i häkte tills domen meddelas om två veckor, och att släppa 34-åringen som suttit häktad i fyra månader på fri fot.

Läs mer

Gårdsrånen

Åklagaren missnöjd med friande från Piperrånet

Överväger att överklaga domen.

Ystad

Grov stöld: Tjuvar ryckte glasögon från 18-åring

Pojken bestals när han var på väg hem på natten.

Nyheter

Kometen Neowise visade sig på Ystadshimlen

Syns ännu några nätter framöver.

Sjöbo

Se bonden försöka ta sig in i byn: ”Rent för knixigt”

Stora ekipage har problem med farthinder.

Skurup

Brand: Elden spred sig från båt till lada

Ägare startade båten inne i ladan.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.