Annons

Valrossbrist blev nordbornas fall på Grönland

Nordbornas civilisation på Grönland nådde ett mystiskt slut under 1400-talet.
En stor anledning var att de utrotade nästan alla valrossar, enligt en studie.
Grönland • Publicerad 6 januari 2020
Resterna av Hvalsey kyrka, som var del av en vikingabosättning på södra Grönland. Arkivbild från 2009.
Resterna av Hvalsey kyrka, som var del av en vikingabosättning på södra Grönland. Arkivbild från 2009.Foto: Christian Koch Madsen via AP/TT

Vikingakolonisatörernas samhälle på Grönland, som varade i runt 400 år, har kunnat beskrivas med hjälp av arkeologiska fynd och de isländska sagorna, enligt Nationalencyklopedin. Men varför civilisationen försvann under 1400-talet är fortfarande ett stort frågetecken.

En ny studie kan ha svaret på gåtan: Befolkningen minskade i takt med valrossbeståndet, enligt studien som genomförts vid universiteten i Oslo, Trondheim och brittiska Cambridge, som publicerats i vetenskapstidskriften Quaternary Science Reviews.

Konkurrens från elefanter

Annons

Valrossar jagades för sina betar, som var värdefulla varor på medeltiden. Den stora efterfrågan ledde till att valrossarna i det närmaste utrotades – samtidigt som handeln med valrossbetar utmanades av handeln med elefantbetar som strömmade till i allt högre grad från Afrika.

Forskarna har undersökt valrossbetar som är över 600 år gamla och som hittats på olika håll i Europa. Nästan alla kommer från valrossar som jagats i haven utanför Grönland. De mer sentida betarna kommer i allt högre grad från honor och ungar, vilket forskarna tolkar som att beståndet hade minskat kraftigt på kort tid.

– Grönländska nordbor behövde handla med Europa för att få järn och timmer och de hade i huvudsak valrossprodukter att exportera i utbyte, säger James Barrett, forskare vid Cambridge-universitetet.

– Jägare tvingades ta sig längre in i polcirkeln, för en allt magrare elfenbensskörd.

Pirater eller pest?

Det har tidigare gjorts försök att förklara de grönländska nordbornas fall med till exempel klimatförändringar, pest, skrala naturresurser eller anfall från eskimåer eller baskiska pirater.

Forskarna bakom den nya studien framhåller att det troligen var många faktorer som spelade in, utöver bristen på valrossbetar. De pekar bland annat på klimatförändringar under den så kallade lilla istiden och på bristfälliga jordbruksmetoder.

– Om både beståndet och priset på valross började dyka så måste det kraftigt ha underminerat bosättningarnas möjlighet att bestå, säger Bastiaan Star vid Universitetet i Oslo till AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons