Annons
Nyheter

Vändning: Sydkoreas befolkning krymper

För första gången någonsin krympte Sydkoreas befolkning under 2020. Siffrorna utlöser ny oro i landet som redan tidigare hade bland världens lägsta födslotal.
Sydkorea • Publicerad 4 januari 2021
En kvinna med barnvagn på tunnelbanestationen Yoido i Seoul. Arkivbild.
En kvinna med barnvagn på tunnelbanestationen Yoido i Seoul. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Endast 275 800 nya sydkoreaner kom till världen förra året, ett ras på tio procent jämfört med 2019. Samtidigt dog 307 764 personer i landet, som har 51 miljoner invånare, rapporterar brittiska BBC.

Utvecklingen med fler äldre och färre unga sätter hård press på samhället, och president Moon Jae-In har den senaste tiden presenterat flera åtgärder i hopp om att vända utvecklingen.

Annons

Bland annat utökas barnbidragssystemet nästa år med en engångsutbetalning à två miljoner won (15 000 kronor) i samband med födseln, utöver ett månatligt bidrag på 300 000 won under första levnadsåret. 2025 höjs det månatliga beloppet till 500 000 won.

Men skenande bostadskostnader och högt ställda förväntningar på att göra karriär får många sydkoreaner att tveka i familjebildningen.

– Det är dyrt att ha barn, säger den unga kvinnan Hyun-Yu Kim till BBC.

– Att regeringen lägger in några extra hundratusen won löser inte våra problem.

Covidpandemin kan tänkas ytterligare ha spätt på oron, men har inte påverkat dödstalen nämnvärt. Endast drygt 600 sydkoreaner med covid-19 har avlidit. Det innebär knappt tolv sådana dödsfall per miljon invånare, vilket kan jämföras med 745 döda per miljon i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons