Annons
Nyheter

Vanligare att kommunanställda pressas

Arbete • Publicerad 12 augusti 2021
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner har det blivit vanligare att kommunanställda pressas att fatta felaktiga beslut. Arkivbild.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner har det blivit vanligare att kommunanställda pressas att fatta felaktiga beslut. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har det blivit vanligare att kommunanställda utsätts för otillåten påverkan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många tjänstepersoner känner sig väldigt ensamma i den situationen när man blir utsatt på olika sätt, av hot för att fatta ett beslut som passar den som hotar, säger Lena Langlet, chef för sektionen för demokrati hos SKR, till radion.

Annons

SKR ska nu undersöka problemet djupare. Undersökningen ska vara klar i oktober och leda till att man ska kunna bistå med bättre hjälp till kommunerna.

– Vi menar att problemen löses bäst lokalt, det är inte så att SKR kan lösa problem åt en kommun. Utan problem löses bäst lokalt – men att man kan vara rådgivare både när det gäller juridiska frågor och när det gäller själva handhavandefrågan, säger Langlet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons