Annons
Nyheter

Stockholmsbörsen nu på årslägsta

Ännu en dyster handelsdag gör att Stockholmsbörsen nu är nere på årslägsta.
Vid stängning hade OMXS-index backat 1,9 procent.
Börs • Publicerad 14 juni 2022
Stockholmsbörsen handlas på minus på tisdagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen handlas på minus på tisdagen. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

För femte dagen i rad stängde Stockholmsbörsen nedåt. Nya inflationssiffror som var högre än marknadens förväntningar bidrog till fallet samtidigt som New York-börsen efter några timmars handel hade fortsatt att backa.

Dagens nedgång gör att breda OMXS-index hittills i år fallit drygt 26 procent och på ett år har Stockholmsbörsen backat drygt 17 procent.

Annons

Bland bolagen på OMXS30-listan var utvecklingen som dystrast för SCA, ned 4,4 procent, och gruvjätten Boliden som tappade 4,1 procent.

Några få storbolag höll emot, framför allt banksektorn där Nordea lyfte 2,7 procent medan Swedbank steg 0,5 procent. Indextunga H&M som i veckan presenterar försäljningssiffror steg också svagt, plus 0,3 procent.

Utanför OMXS30-listan noterades volatil handel i SBB efter gårdagens besked om att företaget ser över sitt innehav i JM. En kraftig nedgång på drygt nio procent hade vid stängning vänt till en svag uppgång på 0,3 procent.

Affischbolaget Desenio vinstvarnade på morgonen och aktien, som handlas på småbolagslistan First North, rasar med 41,1 procent.

Runtom i Europa är det också dystert. Parisbörsens CAC40-index backade 1,2 procent medan Londonbörsens FTSE100-index klarade sig något bättre med en nedgång på 0,2 procent medan Frankfurtbörsen i sluthandeln var ned 0,9 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons