Annons

Väntad förlust för Sánchez i första omgången

Spanien • Publicerad 5 januari 2020
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez lämnar parlamentet i Madrid efter den första förtroendeomröstningen.
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez lämnar parlamentet i Madrid efter den första förtroendeomröstningen.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Socialistledaren Pedro Sánchez förlorade som väntat den första förtroendeomröstningen om honom som regeringsbildare i det spanska parlamentet.

Nu har han två dagar på sig att samla stöd inför den andra förtroendeomröstningen som ska genomföras på tisdag. Då räcker det med enkel majoritet – fler ja än nej – för att han ska vinna. Det väntas han klara eftersom det katalanska separatistpartiet ERC:s ledamöter och flera mindre partier har beslutat att lägga ned sina röster.

Sánchez har varit tillförordnad på premiärministerposten under ett långt politiskt dödläge. Hans parti PSOE vann flest röster i valet i november men har inte absolut majoritet i parlamentet. I måndags kom partiet överens med vänsteralliansen Unidas om en regeringsplattform.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons