Annons
Nyheter

Varannan kör för fort på 40-sträckor

Trafik • Publicerad 19 maj 2022
I tättbebyggda områden begränsas ofta hastigheten till 40 km/h. Arkivbild.
I tättbebyggda områden begränsas ofta hastigheten till 40 km/h. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bara varannan bilist följer hastighetsbegränsningen på 40-sträckor i tätorter i Sverige. Det visar en ny studie från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF), rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Bäst följs hastigheterna 60 respektive 70 kilometer per timme (km/h). I genomsnitt höll 64 procent av trafikanterna en gällande hastighetsgräns medan övriga överskred den.

Annons

Studien genomfördes i september 2021, av Statens väg- och forskningsinstitut (VTI) på uppdrag av NTF. Hastighetsmätningarna gjordes på 23 orter i landet på det kommunala huvudvägnätet med hastighetsgränser 40–70 km/h.

Möjligheten att använda hastighetsgränsen 40 km/h infördes, 2008, samtidigt som 60, 80, 100 samt 120.

– När hastighetsbegränsningen sänktes från 50 till 40 km/h så sänktes medelhastigheten med cirka 2–3 km/h vilket är bra, däremot så blev efterlevnaden sämre, säger Anna Vadeby på VTI, till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons