Annons

VÅRBUDGET: HÖJD SKATT OCH BESPARINGAR FÖR 4,5 MILJARDER

Publicerad 10 april 2019

Satsningarna på 4,5 miljarder kronor finansieras med skattehöjningar och besparingar för 4,5 miljarder kronor.

Skatteförändringarna omfattar 1,33 miljarder kronor. Där ingår bibehållen flygskatt, ökad beskattning av viss värmeproduktion, höjd kemikalieskatt och höjd dieselskatt för gruvfordon.

Annons

Bland besparingarna finns bland annat återtagande av medel på 725 miljoner kronor från den M- och KD-budget som riksdagen klubbade i december. Där ingår 310 miljoner som skulle ha använts till olika projekt inom äldreomsorgen. Där ingår också 255 miljoner kronor i omprioriteringar inom miljöpolitiken.

Andra besparingar är ändrade avräkningar från biståndet, långsammare utbyggnad av vissa utbildningar, mindre pengar till näringslivspolitiken och outnyttjade medel för yrkesvux..

Bland besparingarna redovisar regeringen också en "övrigt"-post på 604 miljoner kronor. Det är bland annat pengar som skulle betalas ut i olika stöd under 2019, men som inte hinns med.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons