Annons

VÅRBUDGETPROGNOS: INGET UTRYMME FÖR OFINANSIERADE ÅTGÄRDER

Publicerad 10 april 2019

Det finns nästan inget utrymme för ofinansierade åtgärder i år, då det användes till skattesänkningar på 20 miljarder kronor i M-KD-budgeten som inte går att ändra under innevarande år, enligt Magdalena Andersson.

– De förslag vi lägger fram på grund av att vi har en ny regering kommer att finansieras krona för krona, säger hon.

Annons

Totalt handlar det om reformer för 4,5 miljarder kronor, med bland annat 750 miljoner till det så kallade klimatklivet, en exportsatsning på 65 miljoner och 100 miljoner till det så kallade industriklivet.

Kriminalvården får också mer resurser, bland annat då det flyttas transportverksamhet till myndigheten från polisen.

Magdalena Andersson noterar på pressträffen även att arbetslösheten är väldigt ojämnt fördelad i Sverige. Den är enligt finansministern hög bland utrikes födda och bland människor som saknar eftergymnasial utbildning.

– Här behövs ytterligare åtgärder, säger hon.

För att motverka denna trend kommer bland annat nedsättningar av arbetsgivaravgifter att förlängas till två år, från dagens ett år. Krav på kollektivavtal i nystartsjobb tas också bort.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons