Annons
Nyheter

Vårdtagare lämnades ensam i sin avföring

Samhälle • Publicerad 2 april 2023
En person med stort vårdbehov lämnades vid två tillfällen ensam på sitt badrumsgolv av sin personliga assistent. Arkivbild.
En person med stort vårdbehov lämnades vid två tillfällen ensam på sitt badrumsgolv av sin personliga assistent. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En person med stort vårdbehov lämnades vid två tillfällen ensam på sitt badrumsgolv av sin personliga assistent. En av gångerna ska vårdtagaren ha legat i sin egen avföring och urin. Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan, skriver SVT Nyheter Jämtland.

De två händelserna ägde rum i december 2022 och januari 2023. Vårdtagaren behöver personlig assistans dygnet runt och assistenterna har ett övernattningsrum i bostaden.

Annons

En av assistenterna ska ha försökt släpa vårdtagaren till badrummet i fötterna för att det då skulle var enklare att duscha av eventuell urin eller avföring. Vårdtagaren lämnades sedan på golvet medan assistenten gick och lade sig.

Enligt SVT var assistentens förklaring till varför hen lämnade vårdtagaren att hen "inte tänker arbeta gratis".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons