Annons
Nyheter

Varg skjuten på Orust – jakt avblåst

Totalt har 53 får attackerats och dödats av varg på Orust och Tjörn under sommaren. Nu har en varg skjutits och jakten är avblåst.
Vargjakt • Publicerad 17 augusti 2021
En varg sköts på Orust. Här är en varg på Skansen. Arkivbild.
En varg sköts på Orust. Här är en varg på Skansen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På tisdagsmorgonen sköts en varg på Orust, meddelar länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi känner oss lättade nu och hoppas det är rätt individ så fårägarna kan sluta oroa sig. Det får vi veta när vi analyserat vargen, säger Nelly Grönberg, besiktningsperson på länsstyrelsen.

Annons

Under senare delen av sommaren har vargjakt pågått på Tjörn och Orust i Västsverige, efter angreppen. Under juli skedde flera attacker på Orust och i augusti utökades jakten till Tjörn efter det att vargen attackerat även där.

Länsstyrelsens hypotes har varit att en och samma unga hanne, som dna-spårats, legat bakom angreppen. Från länsstyrelsens sida råder det dock lite oklarheter om det finns fler vargar som rör sig på öarna.

– Vi har känt oss tämligen säkra på att det är samma individ som har angripit får, men sedan har vi fått lite olika rapporter. Men vi har inga bildbevis eller helt klockrena säkra rapporter på vargar i sällskap heller, säger Nelly Grönberg.

Jakten var förlängd till den 15 september men avblåstes i och med fällandet av vargen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons