GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varghybrider i östra Finland hotar stammen

Minst fyra varghybrider – korsningar mellan hund och varg – har upptäckts i en vargflock som rör sig i södra Karelen i Finland. Regeringen uppmanar jägare att söka dispens för att skjuta hybriderna.
Finland • Publicerad onsdag 20:06
Renrasig varg. Arkivbild.
Renrasig varg. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

"Varghybriden är en invasiv främmande art som hotar den genetiska livskraften hos vargstammen i Finland", skriver jord- och skogsbruksdepartementet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Hybriderna kan också vara mindre skygga för människan än rena vargar. Varghybriderna bör avlägsnas ur naturen, så att de inte förökar sig och korsar sig med vargarna."

Myndigheterna vädjar också till natur- och djurskyddsorganisationer att avstå från att överklaga beslut om jaktdispenser, för att skydda vargstammen.

Varghybriderna rör sig över den finsk-ryska gränsen i trakterna av Ylämaa i Villmanstrand. De dna-analyser på spillning som gjorts bekräftar att det rör sig just om hybrider.

Forskare vid Uppsala universitet konstaterade 2020 att de vargar som finns i Skandinavien och i Finland är fria från inblandning av hund, till skillnad från nere i Europa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.