Annons
Nyheter

Världens minsta bebis har fått åka hem

Hon vägde bara 212 gram när hon föddes. Men nu har världens minsta bebis vuxit till sig, och fått lämna sjukhuset.
Singapore • Publicerad 13 augusti 2021
Lilla Yu Zuan vägde inte mer än ett äpple när hon föddes.
Lilla Yu Zuan vägde inte mer än ett äpple när hon föddes.Foto: Familjen Kwek/Privat/TT
Hon behöver fortfarande vård, men Kwek Yu Zuan är numera så pass stor att hon har kunnat få åka hem från sjukhuset.
Hon behöver fortfarande vård, men Kwek Yu Zuan är numera så pass stor att hon har kunnat få åka hem från sjukhuset.Foto: KONG CHONG YEW/NUH/TT

Mitt under pågående pandemi såg Kwek Yu Zuan världens ljus för första gången. Hon föddes i vecka 25 (24+6) via kejsarsnitt den 9 juni förra året, och vägde då ungefär som ett större äpple, sedan hennes mor drabbats av gravidrelaterat högt blodtryck.

Efter tretton månader av neonatal intensivvård (NICU) på National University Hospital (NUH) i Singapore har lilla Yu Xuan nu vuxit till sig, väger 6,3 kilo, och har kunnat skrivas ut, meddelar sjukhuset.

Annons

"Vi är väldigt tacksamma för läkarna och sjuksköterskorna vid NUH NICU för den uppmärksamma och underbara medicinska vården och behandlingen av Yu Xuan", säger mamman Mdm Wong Mei Ling i ett pressmeddelande.

Familjen har också fått stort stöd av olika bidragsgivare, och mamman har kunnat arbeta på distans från sjukhuset under vårdtiden.

Under tiden på sjukhus har Kwek Yu Zuan vårdats dygnet runt och varit beroende av behandling och maskiner för att överleva. Men hon beskrivs som aktiv, glad och mottaglig under sin tid på sjukhuset.

Att födas så mycket för tidigt har också satt sina spår. Även om hennes resa har gått remarkabelt väl lider hon bland annat av kronisk lungsjukdom och högt blodtryck i lungornas pulsådror (pulmonell hypertension), något som är vanligt hos barn som är mycket för tidigt födda, enligt NUH.

Kwek Yu Zuan får därför med sig bland annat en hemventilator och utrustning för att mäta syresättningen i blodet.

Enligt University of Iowas register över för tidigt födda barn är hon antagligen den minsta i världen, i förhållande till födelsevikt, som har kunnat skrivas ut från sjukhus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons