Annons
Nyheter

Varnar för ström i vattenfyllda källare

Källare i Gävle ligger under vatten. Nu varnar det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna folk för att gå ned och hämta sina saker.
Väder • Publicerad 18 augusti 2021
Översvämningarna är omfattande i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Flera källare, vägar och viadukter står under vatten.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skadornas omfattning går inte riktigt att överblicka än, enligt fastighetsbolaget Gavlegårdarna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gavlegårdarna har omkring 14 000 lägenheter äger runt 70 procent av hyresbostäderna i kommunen.

Erika Strandell har suttit med i flera krismöten under onsdagen och lägesbilden under eftermiddagen var att krisläget fortsätter men överraskningarna var inte lika många som tidigare.

Annons

– I vissa stadsdelar har det börjat sjunka undan. Jag är försiktigt optimistisk.

Alla stadsdelar i staden är drabbade på något sätt men inte alla fastigheter. Det är naturligtvis de boende i nedre botten och de med källarförråd som är värst utsatta. Men även boende i flervåningshus kan vara påverkade när hisschakt fyllts med vatten.

Slukhål utanför portar

På vissa platser går det att pumpa undan vattnet medan på andra ställen måste man låta det få sjunka undan innan någon hjälp kan sättas in. Högsta prioritet har människors liv och hälsa.

– Det har bildats mindre slukhål utanför portar och garage och vi försöker eliminera riskerna genom att skotta undan jord och massor som gett vika, säger Strandell.

Samtidigt varnar hon människor för att gå ned i vattenfyllda källarförråd eftersom de kan ha blivit strömförande.

– Vi fick signaler om att folk av oro vill ner och kolla hur det står till och försöka rädda saker och annat. Och det där är inte bra, man kan göra sig illa och det kan vara så att vattnet leder el. Vår uppmaning är att inte rädda materiella ting utan att se riskerna, säger hon.

Fastighetsbolaget har under dagen gått ut med sms till alla boende och uppmanat till försiktighet.

Värre än 1998

För att sätta översvämningskatastrofen i perspektiv jämför Erika Strandell med snöstormen som drabbade Gävle 1998. Den beskrevs som en av de värsta under 1900-talet, och lamslog bussar och tåg, samt tvingade skolor och arbetsplatser hålla stängt.

– Han (fastighetschefen) inledde i morse med att berätta att han var med under snökaoset 1998, vilket vi blev rikskända för. De var eniga vid första krismötet att hellre snö än vatten. Det här är värsta möjliga, vi har ingenstans att göra av vattnet.

Svårt se omfattningen

TT: Hur lång tid kan det ta att återställa skadorna?

Annons

– Det är också så otroligt svårt att säga. Vi är mitt i krisen, det otäcka är att först senare ser man den totala omfattningen på skadorna. Det här kommer att ta tid.

Värst drabbat för Gavlegårdarna är bostadsområdet Hemsta. Bostadsbolaget har dock ingen möjlighet att evakuera människor till tillfälliga hem eftersom det i princip inte finns några tomma lägenheter. Man uppmanar boende att kontakta sina försäkringsbolag, samtidigt jobbar bostadsbolaget nära räddningstjänsten för att de som är värst drabbade ska få hjälp först.

– När det är en sådan här samhällskris så jobbar vi väldigt nära varandra, säger Strandell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons