Annons

Varnar: Moldavien näst på tur att förstöras

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger sig ha kännedom om ryska planer att på något vis angripa Moldavien.
Underrättelsetjänsten i Moldavien bekräftar att man har uppgifter om att Ryssland försöker destabilisera landet.
Ukraina/Moldavien • Publicerad 9 februari 2023
Ukraina säger sig känna till en rysk plan på att angripa Moldavien. I den rysksponsrade utbrytarrepubliken Transnistrien finns såväl sovjetisk symbolik som ryska soldater. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Vid EU-toppmötet i Bryssel meddelade Zelenskyj att han har informerat Moldaviens president Maia Sandu om detta.

– Jag har informerat henne om att vi har snappat upp en plan för hur rysk underrättelsetjänst ska förstöra Moldavien, sade han, genom en tolk.

Annons

Enligt Zelenskyj finns det handlingar som visar "vem, när och hur" denna plan ska genomföras. Dess syfte är att "krossa Moldaviens demokrati och etablera kontroll över Moldavien", enligt honom. Han säger sig dock inte veta om planerna har satts i verket.

Liknande uppgifter

Från den moldaviska underrättelsetjänsten Sis kom kort därpå liknande uppgifter.

"Sis bekräftar att, både från informationen som presenterats av vår ukrainska partner och även från våra operativa insatser, så har subversiva aktiviteter med målet att underminera, destabilisera och kränka Moldavien identifierats", uppger underrättelsetjänsten i ett uttalande.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagade förra veckan västländer för att vilja göra Moldavien till "ett nytt Ukraina", med hänvisning till att det moldaviska folket valde den EU-stödda Maia Sandu år 2020.

Ryssland stödjer utbrytarstyre

Ryssland stödjer och möjliggör sedan många år ett utbrytarstyre i regionen Transnistrien i östra Moldavien. Där finns omkring 1 500 soldater som av Ryssland beskrivs som fredsbevarande styrkor.

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina och avancerade i landets södra del bedömdes planen vara att skapa en landbrygga till Transnistrien längs med Svarta havets kust, men de ryska styrkorna stoppades och har sedan motats tillbaka.

Även i december larmade Moldaviens underrättelsetjänst om att Ryssland kan sikta på att skapa en sådan landbrygga i en ny storoffensiv i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons