Annons
Nyheter

Varning för blåst och lavinfara i fjällen

Kraftig blåst och snöfall har fått SMHI att utfärda en orange varning för kalfjället i Norrbottens län. Lavinrisken är dessutom fortsatt stor på flera håll, enligt Naturvårdsverket.
Väder • Publicerad 23 januari 2022
Lavinrisken är stor på flera håll grund av de hårda vindarna. Arkivbild.
Lavinrisken är stor på flera håll grund av de hårda vindarna. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

SHMI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall för kalfjället i Norrbottens län. Myndigheten avråder starkt från att ge sig ut i fjälltrakterna i länet, då vädret väntas bli mycket besvärligt.

Vindstyrkan beräknades nå 18–24 meter per sekund under lördagskvällen och väntas sedan avta tillfälligt under söndag morgon och förmiddag. Vinden förutspås dock tillta igen under eftermiddagen och kan lokalt nå stormstyrka natten till måndag. Varningen gäller från lördag kväll till måndag förmiddag.

Annons

En gul varning från SMHI gäller också till måndag morgon för fjälltrakterna i Västerbottens län på grund av den hårda vinden. Där avråds ovana fjällbesökare från att ge sig ut.

Dessutom är risken för laviner fortsatt stor på flera håll till följd av de kraftiga vindarna. På Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser varnar man för stor lavinfara och mycket farliga förhållanden i Abisko-Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen.

Risken bedöms som en fyra på en femgradig skala och allmänheten uppmanas att undvika all lavinterräng, det vill säga branta sluttningar och områdena nedanför. Varningen gäller till söndag kväll.

Även i Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen finns en måttlig lavinrisk och skidåkare och skoterförare uppmanas vara uppmärksamma på flakbildning och sprickor i snötäcket.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons