Annons

Varning för stormbyar på Västkusten

Blåst och blötsnö – busväder är på ingång.
Väder • Publicerad 13 januari 2020
Förutom varningar för stormbyar i Västsverige bör man se upp om man befinner sig i södra Jämtlandsfjällen. Arkivbild.
Förutom varningar för stormbyar i Västsverige bör man se upp om man befinner sig i södra Jämtlandsfjällen. Arkivbild.Foto: Arne Dedert/AP/TT

Ett djupt och omfattande lågtryck rör sig väster om Skandinavien och vindarna kan komma upp i kulingstyrka ute på Kattegatt och Skagerack. Under tisdagen kan det bli ordentligt blåsigt i Bohuslän, även på land.

– Det kommer att vara blåsigt på en del andra håll också, framförallt i norra och nordvästra Götaland och i Svealand, säger Linus Karlsson.

Annons

– Natten mot onsdag blir det ännu blåsigare, då är det risk för stormbyar i området.

På tisdagen rör sig även nederbörd österut och det kan falla regn på kalla vägar i delar av Svealand och längst Norrlandskusten.

– Det kommer att vara nederbördsområden i stort sett i hela landet, framförallt under tisdagen. I södra Sverige och i Götaland är det regn, i Värmland, Dalarna och uppåt landet kan det komma blötsnö. På Norrlandskusten kan det komma både regn och blötsnö, säger Linus Karlsson.

Förutom varningar för stormbyar i Västsverige bör man se upp om man befinner sig i södra Jämtlandsfjällen där det också förväntas bli riktigt blåsigt. Lokalt kan det bli mycket hårda vindar.

– Det kommer att vara fortsatt blåsigt under onsdag morgon och förmiddag, under eftermiddagen och kvällen avtar vindarna, säger Linus Karlsson.

SMHI varnar även för plötslig ishalka i Örebro, Värmland, Dalarna och Gävleborgs län samt i Västerbottens kustland.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons