Annons
Nyheter

Varningar inför himlafloden Gyda i Norge

Ett extremväder som döpts till Gyda hotar Norge med stora regnmängder och starka vindar under onsdag och torsdag. Värst befaras fylkena Trøndelag och Møre og Romsdal i väst drabbas. Faran för skred är mycket stor.
Norge • Publicerad 11 januari 2022
Ett extremväder med nederbörd och blåst väntas drabba Norge. Arkivbild.Foto: Kent Even Grundstad/NTB/TT

Varningar på orange nivå – den näst högsta – för riklig nederbörd och jord- och slaskskred har utfärdats för stora delar av södra och mellersta Norge. I fylkena Trøndelag och Møre og Romsdal har varningen för den atmosfäriska floden uppgraderats till den högsta nivån röd.

"Ihållande regn gör att vi väntar att flera stationer kan få rekord i dygnsnederbörd för januari", skriver Norges meteorologiska institut på sin hemsida. Det milda vädret gör att nederbörd även högt upp på fjället faller som regn.

Annons

Mellan 100 och 200 millimeter regn väntas i landets västra delar under de två dygnen. Samtidigt väntas vindar på 30–35 meter per sekund.

– Stormen kommer att slå hårt över hela landet, säger meteorolog Per Egil Haga.

I norr faller nederbörden som snö. Uppemot 35 centimeter väntas i områden över 300 meter. Tillsammans med mildvädret och kraftiga vindar är risken för snöskred mycket stor.

Snabb is- och snösmältning kan leda till översvämningar i tätt bebyggda områden, varnar Rådgivande Ingenjörsförbundet. Trafikproblem väntas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons