Annons
Nyheter

Värre väder väntar i brandhärjade Kalifornien

Vädret befaras förvärra brandsituationen i Kalifornien, där 250 nya bränder har uppstått den senaste veckan.
USA • Publicerad 10 augusti 2021
Lågorna från Dixiebranden slukar fordon och byggnader i Kalifornien. Bilden togs söder om Greenville i torsdags.Foto: Noah Berger/AP/TT
Det mesta av Greenville förstördes av Dixiebranden.Foto: Noah Berger/AP/TT

Nästan 10 000 brandmän kämpar mot skogsbränderna i Kalifornien. På bara en vecka har 250 nya bränder uppstått.

Viss respit har brandmännen fått vid Dixiebranden, den mest omfattande som har förstört mer än 400 byggnader och tvingat tiotusentals boende på flykt, enligt LA Times.

Förstörde samhälle

Annons

Tidigare svepte branden igenom den forna pittoreska bergsstaden Greenville, och lämnade förödelse efter sig.

"Mitt hem och mina två företag förstördes av branden och den raserade omkring 76 procent av staden. Det är helt klart en ofattbar situation och förödande för ett litet samhälle. Det kommer att ta lång tid och gå långsamt att återhämta sig", säger Jeff Luke Tidcomb, boende i staden, till TT.

Guvernören Gavin Newsom besökte vad som återstår av staden i helgen, och sade att det bara tog en och en halv timme för branden att förvandla samhället till aska.

– De extrema väderförhållandena leder till utmaningar som vi aldrig tidigare har sett i vår historia. Och vi måste rakt upp och ned erkänna att det här orsakas av klimatförändringarna, sade han vid besöket.

Hittills i år har 368 000 hektar eldhärjats i Kalifornien, vilket är 233 procent mer än samma period förra året, ett år som blev det dittills värsta som uppmätts i delstaten.

Kan spridas länge

Hälften av den arealen står Dixiebranden för, den näst största i Kaliforniens historia, som snart har rasat i en månad. Branden är bara omringad till 21 procent, och befaras fortsätta att brinna under lång tid framöver. Enligt NPR kan det dröja till den 20 augusti innan räddningstjänsten har lyckats omringa branden helt.

Det röktäcke som har legat som en filt över bränderna har dämpat intensiteten de senaste dagarna, men röken väntas lätta.

– Vi förväntar oss tyvärr höga temperaturer över stora delar av Kalifornien, fem till uppemot femton grader över det normala, säger Daniel Berlant vid Cal Fire i en video.

Det tillsammans med torka, och att åskväder också väntas dra in, riskerar att förvärra situationen.

– Det är inte en kombination vi vill se, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons