Annons
Nyheter

Krislägesavtal i Västerbotten

Krislägesavtal införs i Region Västerbotten för att klara personförsörjningen i vården.
Coronaviruset • Publicerad 3 mars 2021
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.Foto: David Dahlberg/TT

"Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Västerbotten", säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse.

I regionen är 17 av 20 iva-platser är upptagna, liksom 67 av 80 platser för inneliggande covidsjuka i regionen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Annons

Avtalet innebär att ordinarie arbetstid för vårdpersonal kan ökas till 48 timmar i veckan. Därutöver kan en nödfallsövertid tas ut. De personer som omfattas får en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

– Vi har uttömt alla andra alternativ för att hantera den här ökningen av smittspridningen och framför allt den ökade belastningen på inlagda patienter, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson, till tidningen.

Det är främst iva-personal i Umeå och Skellefteå som berörs.

– Vi tycker att det är jättebra, våra medlemmar jobbar ju redan nu jättehårt mot ordinarie ersättning. Nu ges möjlighet till betydligt mer pengar för det slit de gör, säger Jenny Olsson avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Krislägesavtalet kan aktiveras av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation). Förutom Västerbotten är krislägesavtal just nu aktiverat i Region Stockholm och Region Jönköpings län.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons