Annons
Nyheter

Veckans snackisar: Artisten Göran Fristorp om livet efter bedrägeriet: ”Bor på 30 kvadrat med utedass”

Här har vi samlat tre nyheter och reportage från den senaste veckan – snackisarna du inte får missa!
Sydöstra Skåne • Publicerad 29 juni 2024

Bedragaren kom över Göran Fristorps livsbesparingar: ”Allt är mitt eget fel”

Bedrägeri mot Göran Fristorp har stoppat byggnationer, och mycket mer
Bedrägeri mot Göran Fristorp har stoppat byggnationer, och mycket merFoto: Nils Sjöholm

Som frilansande artist med blygsam pension var Göran Fristorp, 76, öppen för investeringar som skulle kunna bättra på marginalerna. På facebook hittade han till en sajt där det gjorts goda affärer i kryptovaluta. Han tog kontakt och fick prata med rådgivaren ”Sean”. En man han fick förtroende för. Så här i backspegeln kan Göran Fristorp inse att han blev skickligt manipulerad.

Efter de första insättningarna på det utländska kontot blev han kontaktad av sin bank. De ifrågasatte hans transaktioner, men Göran Fristorp stod på sig.

Annons

– Jag menade att det handlade om mina egna pengar som jag borde få disponera precis som jag ville. Det krävdes lång övertalning innan banken gav med sig och lät mig fortsätta betala.

– Allt är mitt eget fel.

I processen sålde Göran Fristorp sin bostadsrätt i Bangkok och förde över pengarna till kryptohandlarna. Över två miljoner kronor. Bedrägeriet, som tömt artistens livsbesparingar, har polisanmälts men polisen bedömer att utsikterna för att få tillbaka pengarna är obefintliga. Konsekvenserna för Göran Fristorp är att planerna för ålderdomen fått ritas om radikalt. Han och bor i ett Attefallshus på sin tomt i Hammenhög utan el och rinnande vatten.

Han konstaterar att transaktionerna är hans eget fel men menar att bankerna kunde göra mer för att stoppa den här typen av bedrägerier.

– Jag kan ju inte skylla på banken. Jag tycker däremot att det borde finnas ett system som förhindrade att sånt här händer. Att banker och polisen i olika länder samarbetade mer.

Fick parkeringsböter – på sin egen tomt

Tidigare tillhörde den stenlagda ytan utanför Kjell Birgerssons hus hans fastighet. Nu har kommunen köpt en del av ytan och förbjudit parkering där. .
Tidigare tillhörde den stenlagda ytan utanför Kjell Birgerssons hus hans fastighet. Nu har kommunen köpt en del av ytan och förbjudit parkering där. .Foto: Mattias Lundvall

När kommunen 1997 antog en ny detaljplan för Östra förstaden gjordes ett misstag som har tagit 27 år att rätta till. Den nya detaljplanen krävde en ny tomtindelning, men kommunen missade att få med alla berörda fastigheter på sin plankarta.

Först 27 år och minst två miljoner kronor senare kunde det felet rättas till.

Kjell Birgersson är en av de av tolv berörda fastighetsägarna. Han bor sedan tio år tillbaka i ett hus på Tobaksgatan. På baksidan, mot Lilla Tobaksgatan finns ett utrymme mellan husets gavel och själva gatan, som han, liksom tidigare ägare, använt som parkering.

I och med missen, den som tog 27 år att rätta till, har bland annat den biten mark köpts tillbaka av kommunen. Men innan det köpet gick igenom hann Kjell Birgerssons fru få en p-bot när hon parkerade bilen där.

– Jag gick till polisen och förklarade att hon faktiskt stod på vår egen tomt och att kommunens agerande borde vara egenmäktigt förfarande.

Annons

Efter två och ett halvt år fick Kjell Birgersson rätt i sitt överklagande och pengarna tillbaka.

Arvstvist: Tobbe Larsson hotas av vite

Ny rond i tvisten om arvet efter Henry Håkansson i Sjörup.
Ny rond i tvisten om arvet efter Henry Håkansson i Sjörup.

Den pågående arvstvisten mellan hästprofilen Tobbe Larsson och Hjärt- och lungfonden har tagit en ny vändning.

Striden handlar om Klockaregården som ligger intill Tobbe Larssons gård i Sjörup. I januari 2022 avled Henry Håkansson som bodde på gården. Efter sig lämnade han ett testamente som slog fast att en summa pengar skulle gå till en kusin och resten till Cancerfonden och Hjärt- och lungfonden.

Tobbe Larsson menade dock att det fanns ett nyare testamente som Henry Håkansson undertecknat sommaren innan han gick bort. Enligt detta skulle Tobbe Larsson ärva gården som värderats till 5,4 miljoner kronor. För att styrka detta har han presenterat ett testamente med Henry Håkanssons signatur på. Det var dock inte originaltestamentet utan en kopia. Fonderna har krävt att få testamentet i original för att kunna analysera namnunderskriften, men ännu inte fått sin vilja igenom.

Nu hotas Tobbe Larsson av ett vite på 50 000 kronor om han inte lämnar från sig handlingarna.

Henrik HögströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons