Annons
Nyheter

Veckans snackisar: Sniglarna invaderar – så räddar du trädgården

Här har vi samlat tre nyheter och reportage från den senaste veckan – snackisarna du inte får missa!
Sydöstra Skåne • Publicerad 7 juli 2024 • Uppdaterad 7 juli 2024

Tipsen för att få bukt med sniglarna

Gör så mycket du orkar, och lägg fokus där du tycker det är viktigast, är Ingrid Olssons råd när det gäller skadedjur.
Gör så mycket du orkar, och lägg fokus där du tycker det är viktigast, är Ingrid Olssons råd när det gäller skadedjur.Foto: Ida Helgesson

Alla med en jordplätt till sitt förfogande har säkert känt den, frustrationen. När ens efterlängtade rabarber är täckta i snigelslem. När den nya perennen har hål i alla bladen. När jordgubbarna är spårlöst försvunna.

Hur gör man egentligen för att hantera skadedjur i trädgården?

Annons

Ingrid Olsson har haft sin trädgård i Vollsjö sedan 1986. Hennes metod är att göra så mycket man orkar, och att lära sig att acceptera att djur finns i trädgården.

– Mitt tips är att fundera på vad man tycker är viktigast och att fokusera på det.

Själv lägger hon mest energi på att hålla djuren borta från de växter som går att äta.

Tips

Så skyddar du växterna mot mördarsniglar

Bästa metoden att bekämpa mördarsnigeln är att kombinera flera olika metoder: barriärer, snigelfällor, samt att sätta igång tidigt på våren när de unga övervintrade sniglarna kryper fram ur vintervilan.

Genom att plocka och avliva sniglar under hela säsongen från tidig vår till höst minskar man effektivt snigelstammen. Sniglar kryper fram ur sin vinterdvala när det är ungefär +4° C ute. När vitsipporna blommar vet man att även sniglarna vaknat.

Järnfosfatpreparat strös ut där sniglarna finns och runt känsliga växter. Eller ännu hellre, lägg medlet i behållare dit sniglarna lockas men inte fåglar och andra djur kan komma åt dem. Det är inte skadligt för andra djur än sniglar.

Salt rekommenderas inte som bekämpning mot sniglar. Det är onödigt djurplågeri och kan förstöra jordstrukturen.

Maria, 17, blev attackerad och kallad hora av främling

Maria blev attackerad både fysiskt och verbalt av en okänd kvinna. ”Det är jätteviktigt att våga säga ifrån”, säger hon.
Maria blev attackerad både fysiskt och verbalt av en okänd kvinna. ”Det är jätteviktigt att våga säga ifrån”, säger hon.Foto: Nils Sjöholm

När 17-åriga Maria var klädd för att gå på fest och stod och väntade på bussen i Skurup blev hon plötsligt attackerad av en okänd kvinna. Hon tyckte att Maria var klädd ”som en hora” och sa att hon inte kunde gå runt så.

– Hon sa att hon hade slagit mig för mitt eget bästa. Och flera gånger nämnde hon att jag har fel kroppsform.

Händelsen skapade både rädsla och obehag. Samtidigt kände Maria att det inte var okej att låta den passera. Kanske kunde hon förhindra att andra utsätts genom att anmäla till polisen.

– Jag ringde polisen direkt och berättade vad som hade hänt. Jag har vänner som upplevt liknande saker, att folk sagt eller gjort något liknande mot dem. Men att bara låta saker vara gör att man mår dåligt i längden. Det är inte bra att bara ignorera.

Kommunpolis Niklas Öberg är bekant med händelsen. Han har uppmanat Maria att leva som vanligt och vara sig själv.

– Det är ett oerhört förlegat synsätt som kvinnan uttryckte, säger han.

Insamling för lurade artisten: ”Helt fantastiskt”

Bedrägeri mot Göran Fristorp har stoppat byggnationer, och mycket mer
Bedrägeri mot Göran Fristorp har stoppat byggnationer, och mycket merFoto: Nils Sjöholm

Artisten Göran Fristorps öde har engagerat. Bedragare lurade till sig alla hans besparingar och han lever i dag i ett 30 kvadratmeter stort attefallshus utan rinnande vatten och med utedass.

Annons

Artikeln om hans öde har lästs av tusentals och många har beklagat den situation han hamnat i. När YA ringer honom veckorna efter publiceringen svarar han med glad stämma. En insamling har dragit igång och han gläds över engagemanget.

– Insamlingen kommer aldrig att ge mig tillbaka alla de pengar jag blivit av med, men det är självklart en hjälp. Det känns helt fantastiskt att medmänniskor vill hjälpa mig, säger han.

Bakom insamlingen står Ellinor Åhs på Gyllene Promotion, Göran Fristorps produktionsbolag.

– Göran har glatt så många genom sina konserter. Vi ville göra något för att glädja honom, säger hon.

Insamlingen finns på Göran Fristorps Facebooksida.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons