Annons
Nyheter

Veoneer inleder samtal med Qualcomm

Svenska bilsäkerhetsbolaget Veoneer ska inleda samtal med Qualcomm. Styrelsen anser att den amerikanska mikrochippjättens bud kan leda till ett “mer gynnsamt avtal” än det konkurrerande budet från kanadensiska Magna.
Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2021
Amerikanska Qualcomm har bjudit 4,6 miljarder dollar för Veoneer.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Den 23 juli meddelades att den kanadensiska industrikoncernen Magna köper Veoneer för 31,25 dollar per aktie, vilket motsvar ett totalt värde på 3,8 miljarder dollar.

Men den 5 augusti lade den amerikanska Qualcomm ett konkurrerande bud värt 37 dollar per aktie, eller totalt 4,6 miljarder dollar.

Annons

Nu meddelar Veoneer att bilsäkerhetsbolaget inleder samtal med mikrochippjätten sedan styrelsen funnit att Qualcomms bud kan leda till ett "mer gynnsamt avtal".

– Fram till att man eventuellt befinner sig i en sådan situation gäller det avtal vi har med Magna oförändrat, så den processen fortgår, säger Veoneers IR- och kommunikationschef Thomas Jönsson till TT.

Tills det att aktieägarna godkänt Magnas förvärv finns möjlighet för Veoneer att, under förutsättning att vissa kriterier är uppfyllda, säga upp avtalet med den kanadensiska koncernen. Veoneer måste i så fall betala en uppsägningsavgift på 110 miljoner dollar.

På torsdagen, efter beskedet om Qualcomms bud, steg Veoneers aktie med drygt 22 procent på Stockholmsbörsen

I augusti 2020 meddelade Veoneer och Qualcomm att företagen inledde ett samarbete om bland annat självkörande system. Även den gången rusade aktien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons