Annons
Nyheter

Verket: Jägarregistret snart i gång igen

Brott • Publicerad 15 oktober 2022
Prognosen är att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen ska vara i gång igen nästa vecka. Arkivbild.
Prognosen är att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen ska vara i gång igen nästa vecka. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt Naturvårdsverket är prognosen att Jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen kan vara i gång igen nästa vecka. Då förväntas också it-systemen i stort kunna tas i bruk igen efter det stora dataintrånget.

Intrånget upptäcktes den 5 oktober och it-systemen stängdes genast ned för att skydda så mycket information som möjligt. Under torsdagen klargjorde verket att stora mängder data kopierats av förövarna.

Annons

Händelsen har väckt oro i jägarkretsar eftersom Naturvårdsverket hanterar Jägarregistret där personuppgifter om landets jägare finns.

Det går enligt myndigheten inte att utesluta att känslig information omfattas av dataintrånget, som utreds av polisens Nationella operativa avdelning.

Naturvårdsverket är en beredskapsmyndighet med särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvar. Verket har informerat Säpo om intrånget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons