Annons
Nyheter

Veterinärbristen märks extra på sommaren

Värmeslag, ombett, trafikolyckor och fall genom öppna fönster är bara några av de åkommor som drabbar våra husdjur på sommaren och gör årstiden extra hektiskt för djursjukhusen – som redan tampas med stora problem att rekrytera veterinärer.
Djur • Publicerad 11 juli 2020
Ewa Wallman, djursjukhuschef på Djursjukhuset Bagarmossen.
Ewa Wallman, djursjukhuschef på Djursjukhuset Bagarmossen.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kerstin Kjell, veterinär, och Christian Eger, legitimerad djurskötare, opererar en katt på Djursjukhuset Bagarmossen.
Kerstin Kjell, veterinär, och Christian Eger, legitimerad djurskötare, opererar en katt på Djursjukhuset Bagarmossen.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Christian Eger, legitimerad djurskötare, och Kerstin Kjell, veterinär, undersöker en hund. "Efter 25 år tycker jag fortfarande att det är kul att kliva ur sängen på morgonen och gå till jobbet", säger Christian Eger.
Christian Eger, legitimerad djurskötare, och Kerstin Kjell, veterinär, undersöker en hund. "Efter 25 år tycker jag fortfarande att det är kul att kliva ur sängen på morgonen och gå till jobbet", säger Christian Eger.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Christian Eger, legitimerad djurskötare, och Kerstin Kjell, veterinär. De kommande 12 månaderna behöver svensk djurvård minst 365 nya veterinärer.
Christian Eger, legitimerad djurskötare, och Kerstin Kjell, veterinär. De kommande 12 månaderna behöver svensk djurvård minst 365 nya veterinärer.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ewa Wallman, djursjukhuschef på Djursjukhuset Bagarmossen, pratar med medarbetarna inne på intensivvårdsavdelningen.
Ewa Wallman, djursjukhuschef på Djursjukhuset Bagarmossen, pratar med medarbetarna inne på intensivvårdsavdelningen.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Djursjukhuset i Bagarmossen är Stockholms enda dygnet runt-öppna klinik, under sommaren drar de ner på den tidsbokade verksamheten för att förstärka akuten.

– Det är som i humanvården, vi får skjuta lite på den andra vården som inte är akut, säger Ewa Wallman, djursjukhuschef på Anicura regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Annons

Varje dygn arbetar mellan 100 och 120 personer på sjukhuset. Under sommaren har de förstärkt men nästan 50 sommarvikarier, framförallt studenter som utbildar sig till veterinärer eller legitimerade djursjukskötare.

– Hade vi haft mer personal hade vi kunnat erbjuda mer akutsjukvård, det finns en större efterfrågan, säger Ewa Wallman.

Svårt att rekrytera

Men att rekrytera, framför allt veterinärer och legitimerade djursjukskötare, är en av de svåraste uppgifterna Ewa Wallman har i sitt arbete som djursjukhuschef.

– Nittio procent av det som är svårt är att rekrytera kompetent personal, säger hon.

Medlemsföretaget Svensk djursjukvård slår i sin senaste branschrapport fast att det behövs 365 nya veterinärer i Sverige de kommande 12 månaderna, samtidigt examineras bara omkring 90 per år från Sveriges enda veterinärutbildning.

Frågan om brist på utbildningsplatser toppar listan över de viktigaste frågorna för djursjukvården. På plats två kommer psykisk ohälsa.

– De som väljer de här yrkena är människor som tycker om djur, de är empatiska och kännande människor, säger Ewa Wallman.

Psykisk ohälsa

Hon säger att de på Anicura regiondjursjukhuset Bagarmossen hela tiden jobbar för medarbetarnas välmående och hanterar allt från utbrändhet till djup depression.

– Det här är högpresterande människor. Veterinärutbildningen är en av de svåraste att komma in på som vi har i Sverige, de som kommer in har "A" i alla ämnen. Sedan kommer man till ett jobb där man hanterar någons älskling, och ibland går det tyvärr inte att laga denna älskling. Man kan också bli anmäld eller uthängd i sociala medier, så det kan vara tufft, säger hon.

Kerstin Kjell är en av 52 veterinärer på kliniken, och säger att hon personligen är ganska lugn trots läget i branschen.

Annons

– Det jag märker av är att det finns få erfarna veterinärer att rekrytera. De nya som kommer har inte så mycket erfarenhet och behöver mer hjälp medan de lärs upp, det blir en högre belastning för seniora veterinärer, säger hon.

Kollegan Christian Eger är legitimerad djursjukskötare och har jobbat på kliniken i 25 år, hans seniora roll på kliniken gör att han får ta mycket ansvar.

– Det är mycket extra pass, mycket övertid. Det är ett extra ansvar att lära upp dem som kommer nya. Men efter 25 år tycker jag fortfarande att det är kul att kliva ur sängen på morgonen och gå till jobbet, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons