Annons
Nyheter

Vetlandamannen inte psykiskt störd – kan få fängelse

Brott • Publicerad 1 juli 2021
Den 22-årige man som misstänks för sju mordförsök i Vetlanda i början på mars led inte av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts.
Den 22-årige man som misstänks för sju mordförsök i Vetlanda i början på mars led inte av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Den 22-årige man som misstänks för sju mordförsök i Vetlanda i början på mars led inte av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts, skriver P4 Jönköping.

Det var den 3 mars som mannen löpte amok i centrala Vetlanda och inom loppet av 18 minuter knivhögg sju män, flera av dem livshotande. Han står åtalad för sju mordförsök.

Annons

Tingsrätten beslutade att mannen skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det är en utredning som försöker ta reda på om han lider av "en allvarlig psykisk störning". Det är ett juridiskt begrepp och inte en medicinsk diagnos.

– Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sade 22-åringen själv när han vittnade i rätten om händelsen.

Åklagaren hävdade i sin slutplädering att straffvärdet för handlingarna borde vara livstids fängelse. Försvararen däremot påpekade att åtminstone ett av dåden snarare borde ses som grov misshandel och att straffvärdet motsvarar ett tidsbestämt fängelsestraff.

Rättegången återupptas nu den 5 juli. Att mannen inte anses lida av en allvarlig psykisk störning innebär att han med stor sannolikhet kommer att dömas till fängelse. Han har erkänt två av mordförsöken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons