Annons
Nyheter

"Vi behöver ha en mer aktiv bostadspolitik"

Regeringen vill göra mer för dem som står längst från bostadsmarknaden.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2020
Per Bolund ser det här som den viktigaste utredningen han tillsätter under hela mandatperioden, berättar han för TT. Arkivbild.
Per Bolund ser det här som den viktigaste utredningen han tillsätter under hela mandatperioden, berättar han för TT. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Förra året uppgav 83 procent av landets kommuner att det fanns en brist på bostäder, enligt Boverket. Många svenskar har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden eller byta boendesituation. Regeringen ger därför en utredare i uppdrag att undersöka den sociala bostadspolitiken.

Dels handlar det om ansvarsfördelningen mellan stat och kommun, men också om de verktyg som kommuner har för att hjälpa de grupper som står längst ifrån bostadsmarknaden. Där ingår bland annat hyresgaranti, förtur, kommunala bostadsförmedlingar, och kreditgivarens villkor för förstagångsköpare.

Annons

Per Bolund ser det här som den viktigaste utredningen han tillsätter under hela mandatperioden.

– Vi ska se över en ansvarsfördelning som har funnits mellan stat och kommun sedan 1940-talet. Det här är första gången vi tar ett helhetsgrepp för att vi ska få en socialt hållbar bostadspolitik i Sverige, säger Per Bolund till TT.

– Det är oerhört viktigt för alla de människor som har svårt att få fäste på bostadsmarknaden och få ett boende som passar deras behov, tillägger Bolund.

Tiden är mogen

Hur kommer det sig då att det här inte har gjorts tidigare? Bostadspolitiken har haft stort fokus på att få upp byggtakten, som tidigare har varit alldeles för låg och inte hängt med i befolkningsökningen, enligt ministern.

– Där har vi lyckats nu, och har haft betydligt högre byggtakt under de senaste fyra till fem åren än vad vi har haft sedan 90-talet.

– Vi behöver ha en mer aktiv bostadspolitik, annars kommer vi att skapa stora problem för många människor inför framtiden. Jag tror att den här utredningen kommer göra att vi använder de befintliga bostäderna på bästa möjliga sätt för att samhället ska utvecklas så bra som möjligt.

– Jag vill att det här ska börja röra sig i positiv riktning redan nu under den här mandatperioden, och då kommer den här utredningen vara till stor hjälp.

Bred fråga

Utredaren Karolina Skog, riksdagsledamot för MP och tidigare miljöminister och kommunalråd, har i uppgift att ta fram de förslag som man tycker bäst svara på de svårigheter som finns.

– Detta är en bred fråga och jag kommer etablera ett brett kontaktnät. Det är viktigt att verkligen få grepp om de grupper som inte tar sig in på varken den hyrda eller den ägda bostadsmarknaden, säger hon.

Skog kommer att försöka jobba mycket med information och kunskapsbyggande under utredningen.

– Vi behöver upprätta en social bostadspolitik i Sverige där människor utifrån olika situationer garanteras en ingång och att självständigt kunna hitta en bostad utifrån sina förutsättningar, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons