Annons
Nyheter

Victoria i Australien: "Verkligen berörande"

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på officiellt besök i Australien. I Canberra väntade utbrända skogar, koalor och en rökceremoni, som enligt den lokala folktraditionen driver bort onda andar.
– Det berörde mig verkligen, det blev ett fint tillfälle att stanna upp och känna efter, säger kronprinsessan till TT.
Kungligt • Publicerad 13 februari 2023
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel inledde på måndagen det officiella besöket i Australien och besökte ett rehabiliteringscenter för koalor i nationalparken Namadgi i Canberra.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel inledde på måndagen det officiella besöket i Australien och besökte ett rehabiliteringscenter för koalor i nationalparken Namadgi i Canberra.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessparet välkomnades till Australien med en traditionell rökceremoni med en ålderman från den lokala ursprungsbefolkningen.
Kronprinsessparet välkomnades till Australien med en traditionell rökceremoni med en ålderman från den lokala ursprungsbefolkningen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria i Namadgi nationalpark i Canberra.
Kronprinsessan Victoria i Namadgi nationalpark i Canberra.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det officiella besöket inleddes på måndagen med en ceremoniell välkomstritual i Australiens huvudstad Canberra.

Eller i Ngunnawal, som det aboriginska landet omkring huvudstaden kallats av dess första invånare – långt innan britterna satte sin fot “down under”.

Annons

I minst 20 000 år har urfolk bott här, vilket uppmärksammades vid en rökceremoni med åldermannen Paul Girrawah House från Ngunnawal-folket.

Kronprinsessparet deltog och gick igenom röken från de brända traditionella växterna, som enligt folktraditionen ska driva bort onda andar.

– Den här rökceremonin gjordes på ett vackert och fint sätt. Han som höll i den pratade så otroligt starkt om respekten och tacksamheten, till landet och till naturen, säger kronprinsessan.

– Man kände verkligen närheten till landet och naturen. Det berörde mig verkligen, det blev ett fint tillfälle att stanna upp på och känna efter. Vad gör vi med det vi har fått ärva? Vad tar vi med oss, och vad för vi vidare till våra barn i form av respekt och tacksamhet?

Koalor och skogsbränder

Koalor och vandring i det vilda stod näst på tur i schemat, efter en orientering i Australiens historia på nationalmuseet.

– Det känns helt rätt att få komma ut i naturen när man kommer till Australien, ett land som är så mycket natur, med en sådan specifik fauna och flora, säger kronprinsessan strax efter ett besök på ett rehabiliteringscenter för koalor.

I nationalparken Namadgi fick kronprinsessan och prins Daniel också se effekterna av återkommande skogsbränder, i ett möte med den lokala brandkåren. Det är viktigt att uppmärksamma Australiens utmaningar när det gäller skogsbränder och klimatförändringar, säger kronprinsessan.

Den senaste branden rasade i området under det stora brandåret 2020, vilket gjort skogen än mer sårbar inför framtida bränder.

– Bränderna kommer tätare. Trädkronorna finns inte och skyddar inte marken på samma sätt längre. Det blir så hett, och fler bränder på grund av det också, säger prins Daniel efter samtalet med brandkåren.

Barnen stannar hemma

Måndagen avslutades med middag hos Australiens generalguvernör David Hurley, i praktiken landets statschef med en rad konstitutionella och ceremoniella uppgifter.

Annons

Kronprinsessan höll tal och tog bland annat upp den allvarliga situationen med kriget i Europa, handelsrelationerna med Australien och den för svenska företag så betydande exportmarknaden.

Kronprinsessan talade också om det kära återseendet med Australien, efter det senaste besöket 2005.

– Tiden går verkligen fort. Att få komma tillbaka med min man är verkligen speciellt.

– Och på andra sidan jordklotet, i det vintriga Sverige, vet jag att våra två barn med spänning väntar på nyheter om australiska koalor och kängurur.

Ytterligare två fullspäckade dagar väntar kronprinsessparet i Canberra och Sydney. Sedan tre dagar i Nya Zeeland.

Fakta: Besöket i Australien och Nya Zeeland

De två officiella besöken äger rum på önskemål av regeringen.

Med kronprinsessparet reser bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Syftet är att bredda och utveckla Sveriges relationer med de två länderna inom handel och politik.

På schemat står bland annat seminarium om hållbar gruvdrift och ett klimatmöte med fokus på elektrifiering, där kronprinsessan håller ett inledande anförande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons