Annons
Nyheter

Vietnam: Homosexualitet är inte en sjukdom

Vietnam • Publicerad 9 augusti 2022
Cykelburna deltagare i en prideparad i Hanoi i Vietnam. Arkivbild.
Cykelburna deltagare i en prideparad i Hanoi i Vietnam. Arkivbild.Foto: Hau Dinh/AP/TT

Att vara homosexuell är ingen sjukdom. Med det budskapet uppmanar Vietnams hälsodepartement sjukvården att sluta diskriminera hbtq-personer.

Organisationer som arbetar för hbtq-rättigheter kallar uttalandet ett stort steg framåt i ett land där homo- och bisexuella liksom transpersoner länge har känt sig marginaliserade.

Annons

I dokumentet som departementet offentliggjort förklaras att homosexualitet varken behöver eller kan botas. Vårdanställda uppmanas att visa respekt för att människor är olika, efter rapporter om läkare som hävdar att de kan bota homosexualitet.

Även om Vietnam ses som ganska progressivt i hbtq-frågor jämfört med en del andra länder i Asien så är okunskap om sexuell läggning och könsidentitet utbredd. Enligt en rapport från Human Rights Watch 2020 får en del barn höra från både lärare och föräldrar att homosexualitet är en psykisk sjukdom.

Vietnam upphävde förbudet mot samkönade äktenskap 2015, men har inte fullt ut legaliserat dessa. Inte heller har en utlovad lag som tillåter könsbyte blivit verklighet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons