Annons
Nyheter

Viktig flod hotad – uttag begränsas

USA:s regering tvingar delstater att skära ned på sina uttag ur Coloradofloden nästa år, till följd av utdragen torka som fått vattennivåerna att sjunka.
USA • Publicerad 17 augusti 2022
Torka i Lake Mead i Nevada.
Torka i Lake Mead i Nevada.Foto: John Locher/AP/TT

Mer än två årtionden av dåligt med regn har fått vattennivåerna i Coloradofloden i USA att minska till kritiska nivåer. Torkan i västra USA har pågått i 23 år i rad, den värsta perioden på mer än tusen år, och anses ha förvärrats av klimatförändringarna.

Trots flera år av varningar så har delstaterna som är beroende av floden inte kunnat komma överens om att minska användningen. Nu agerar landets regering.

Annons

– För att undvika en katastrofal kollaps av Coloradoflodsystemet och en framtid med osäkerhet och konflikter, måste vattenanvändandet från flodsystemet minska, säger Tanya Trujillo vid inrikesdepartementet.

Arizonas tilldelning minskar med 21 procent nästa år, Nevada 8 procent och grannlandet Mexiko får minska uttaget med 7 procent. Kalifornien, som är den största användaren av vatten från Coloradofloden, påverkas inte nästa år, vilket fått Arizona att ilskna till.

"Det är oacceptabelt för Arizona att tvingas bära en oproportionerligt stor del av bördan av de här minskningarna, för att andra som inte bidrar ska dra nytta av det", säger Tom Buschatzke och Ted Cooke vid Arizonas vattendepartement respektive CAP, som förser delar av Arizona med vatten, i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons