Annons

Vila ska ge OS-succé för Baryards stjärnhäst

Säsongens första tävlingssprång mot OS tas under veckans hästshow i Göteborg.
Malin Baryard Johnsson ger Indiana en mjukstart.
Ridsport • Publicerad 19 februari 2020
Malin Baryard Johnsson mjukstartar Indiana i Göteborgs hästshow. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson mjukstartar Indiana i Göteborgs hästshow. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Indiana har inte tävlat på nästan tre månader. I stället för deltagande i världscupen har landslagsryttaren Baryard Johnsson gett stallets stjärna en längre vila.

– Tanken är att vi bara ska tävla utomhus, men nu är det inomhussäsong så det blir svårt. Nu gör hon Göteborg i och med att hon har varit där förut och vet att det fungerar. Hon får gå några småklasser och sedan ska hon sakta men säkert byggas upp i tävlingsform, säger Baryard Johnsson.

Annons

TT: Ditt upplägg i år är helt och hållet med sikte på OS?

– Det är ett jättemål. Vi är ju, kan jag tycka, helt i fas hela laget med hästar som har gjort mästerskap, vi känner dem, de har rutinen och fortfarande fräschheten i sig. Det känns som att OS ligger så rätt i tiden för oss alla.

Inte minst för Indiana, stoet som blivit tolv år och är i sin bästa ålder.

Mot sitt femte OS

– Hon har gjort två mästerskap. Förra året tror jag var ett jättebra år med många olika arenor och mycket stora hoppningar. Jag tror att hon har fått mycket rutin. Det har hänt jättemycket med henne mentalt. Förhoppningsvis ger det utdelning i augusti.

Baryard Johnsson gör sitt femte OS om hon och Indiana når Tokyo.

– OS är det största vi har. Det driver mig att jag har en häst som kanske är bättre än något annat jag haft. Sedan kanske jag sitter här om fyra månader och inte känner mig så värst sugen. Då har vi inte hittat formen, så enkelt är det. Men där jag är nu – och med det jag har bakom mig – gör att jag ser fram emot OS.

Landslagets femteplats i EM i Rotterdam var en klar besvikelse för Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Fredrik Jönsson.

– Det blev inte på långa vägar som vi hade hoppats. Vi är rätt besvikna, förstås. Vi hade alla ett nedslag här och ett nedslag där. Det får inte ske helt enkelt.

Drar åt skruvarna

– Jag tror att det som hände där kan vara bra inför det som kommer. Just att vi inte tog medalj, att det var tummen upp och allt var frid och fröjd. Nu får vi dra åt skruvarna lite till och se till att vi inte har de där nedslagen, säger Baryard Johnsson.

TT: Kan du peka på några saker?

Annons

– Vi petar i allt möjligt hela tiden. SOK (Sveriges olympiska kommitté) kräver också att vi går igenom allt och det är allt från personlig utrustning till en massa annat. Det kan vara att någon vill sova en kvart längre och någon vill inte äta fisk. Vi känner varandra så väl och kan vara raka mot varandra.

"Flippan" hedras

Förutom att mjukstarta Indiana har Baryard Johnsson en speciell anledning att vara på plats i Scandinavium. Hon avslöjar den själv.

– På lördag väljs "Flippan" in i Hall of Fame.

På Butterfly Flip har Baryard Johnsson upplevt några av karriärens absoluta höjdpunkter. Tillsammans tog de OS, VM- och EM-silver i lag, kom trea i världscupfinalen i Las Vegas 2003 och utsågs det året till världens bästa ekipage.

– Vi vann också världscupkvalet i Göteborg 2004. Jag tror att hon vann sin sista femstjärniga grand prix som 18-åring i Bordeaux.

TT: När var det?

– Det kan ha varit 2007.

Det hände i februari 2008.

– Jag är inte så mycket för att se bakåt. Det är kanske därför jag har drivet kvar.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons