Annons
Nyheter

Hot om vild strejk – risk för trafikkaos

En vild strejk riskerar att stoppa pendeltågen i Stockholm på måndagen.
– Slår den här aktionen till så kommer det bli svårt för resenären, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.
Arbete • Publicerad 16 april 2023
En vild strejk riskerar att stoppa pendeltåg i Stockholm på måndagen. Arkivbild.
En vild strejk riskerar att stoppa pendeltåg i Stockholm på måndagen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm planerar att gå ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.

Orsaken till lokförarnas missnöje är att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Annons

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, tar avstånd från planerna.

Väldigt ovanlig

Beslutet om den vilda strejken fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt uppgifter på den sajt som organiserar strejken.

Enligt Andreas Strömberg är situationen väldigt ovanlig och därför är det svårt att veta hur trafiken kan påverkas.

– Vi vet inte hur många i personalen som väljer att stanna hemma. Och vi kan inte säga var, och exakt hur det skulle kunna hanteras. Så det blir väldigt svårt att svara på hur resenären ska göra i morgon när de ska ut och åka pendeltåg, säger han.

Generella råd till resenärerna är dock att försöka vara ute i god tid, och hålla sig uppdaterad om läget i trafiken.

– Men informationen kommer att komma väldigt sent eftersom man inte riktigt vet vad som ska hända, säger Andreas Strömberg.

Vd mejlar om skadestånd

I ett mejl till de anställda under lördagen skriver MTR:s vd Joakim Sundh, enligt strejksajten, att de riskerar att få betala skadestånd om de deltar i en vild strejk utan att ha förankrat strejken hos sitt fackförbund.

Sundh skriver även att om en anställd blir borta från jobbet en längre tid kan det betraktas som arbetsvägran, vilket är skäl för uppsägning.

TT: Vad vill du säga till dem som funderar på att gå ut i en vild strejk?

– Vi utgår från att alla våra medarbetare hedrar rådande avtal. Vi vill så klart tillsammans med dem se till att alla pendeltågsresenärer kan ta sig fram i regionen och att vi är med och bidrar till att fylla det viktiga uppdraget, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR.

Annons

MTR försöker under söndagen få en överblick kring om strejken blir av, och i så fall i vilken omfattning. Detta för att skapa trafiklösningar för resenärerna.

– Det är en stor skillnad om du måste ställa in saker operativt, då kan du behöva ställa in tre tåg på rad. Om du har en framförhållning kan du planera så att du kanske behöver ställa in vartannat tåg i stället, vilket skapar mindre frustration för resenärerna som ska resa, säger Niklas Ekström.

Regionråd: Påverkar inte beslutet

Beslutet att avveckla tågvärdarna togs av det blågröna styret, som Miljöpartiet då var en del av, under den förra mandatperioden. Det nuvarande politiska styret i regionen – S, MP och C – pausade avvecklingen och lät göra en utredning av dess konsekvenser, en utredning som gav grönt ljus för en utfasning.

Socialdemokraterna i regionen hänvisar till Miljöpartiets Anton Fendert, trafikregionråd, i frågan. Enligt Fendert kommer en vild strejk inte att påverka beslutet om att avveckla tågvärdarna.

– Det här är en olovlig strejk som är utanför den svenska modellen, och som inte stöds av facken. Den kommer inte att förändra det politiskt fattade beslutet. Det är absolut inte tänkbart, säger Anton Fendert.

Fakta: Konflikten om tågvärdarna

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen. Bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Något som väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons